Konvencija je združila mojstre tetoviranja, umetnike poslikave teles, piercinga ... Foto: BoBo
Konvencija je združila mojstre tetoviranja, umetnike poslikave teles, piercinga ... Foto: BoBo
Kovencija je bila dobra priložnost, da so obiskovalci preverili nove smernice v izdelovanju tetovaž. Foto: BoBo
V soboto je potekal tudi izbor za mis "pin up". Foto: BoBo
Organizatorji si v prihodnosti želijo še večji obisk. Foto: BoBo

Tetovatorji iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Italije, Nemčije, Avstrije, Ekvadorja in Španije so tretji konec tedna v aprilu svoje veščine izkazovali v ljubljanskem Športnem centru Triglav za Bežigradom. "Rastemo. Športno dvorano smo letos napolnili do zadnjega kotička. Zelo nas veseli, da je dogodek našel svoje mesto pri nas in da ga ljudje radi obiščejo," je za MMC dejal organizator konvencije Aleš Škrapin.

Športna dvorana je tako znova postala poligon za improvizirane tetovatorske kabine. "Vsi uporabljajo material za enkratno uporabo, medtem ko delo poteka enako, kot v salonih," je zagotovil Škrapin.

Medtem ko so se dnevi vrteli okoli tetovatorskih umetnikov in dela, ki ga opravljajo s pomočjo tetovatorskih strojčkov, ter prelivanja pisanih barv, je zraven potekal pester spremljevalni in izobraževalni program. "Ozaveščamo, da imamo neurejeno zakonodajo in da se mora spremeniti. Premakniti z mrtve točke. Da lahko opravljaš poklic tetovatorja, moraš narediti kozmetično ali zdravstveno šolo, kjer o tetovatorstvu ne naučijo nič. Zgrešeno. Stroka mora postaviti pravila, kaj pomeni, da si tetovatorski umetnik," je opozoril Škrapin.

Poleg izobraževalne note pa je bilo v ospredju predvsem izdelovanje tetovaž. Strojčki so brneli ves čas in radovedneži so z zanimanjem spremljali nastajanje izbranih motivov. Zaključek posameznega dneva je bil namenjen izboru najboljših, ki je potekal pod kritičnim očesom strokovne žirije. "Pri ocenjevanju moraš izklopiti podlago. Pozoren si na motiv, barve, oblike ... Takoj ko začneš razmišljati o telesu - tudi pri tetoviranju - gre vse narobe," je za MMC dejal eden izmed članov žirije Samo Bregar.

Poleg izbora najboljših tetovaž po posameznih kategorijah (najboljša tetovaža dneva, najboljša tetovaža konvencije, najboljši barvni, črno-bel, realističen, old-school, avandgardni motiv, je le nekaj kategorij, v katerih se bodo pomerili tetovatorji na konvenciji) pa sta se v času konvencije odvila tudi dva malo drugačna lepotna izbora, in sicer miss "Bodyart" (več utrinkov z njega najdete v videu) in miss "Pin-Up". Dekleta so v petek na izboru miss "Bodyart" predstavile svoje tetovaže, piercinge in druge telesne modifikacije. Tekmovalke za "miss Pin-up" pa so skušale prepričati žirijo in občinstvo z retrošarmom ter klasično eleganco.

Obiskovalci so lahko spremljali tudi dela t. i. piercerjev in drugih mojstrov tovrstnih telesnih umetnosti. Na stojnicah so svoja dela predstavljali še razstavljavci oblačil, nakita, poskrbljeno pa je bilo tudi za popolno pin-up preobrazbo, brez nege pa niso ostali niti gospodje z bradami. Svoj kotiček so imeli celo najmlajši obiskovalci.

Želja po širitvi
Čeprav se mednarodna tetovatorska konvencija v Ljubljani širi, so apetiti organizatorjev veliko večji, toda za zdaj je to le želja. Predvsem zaradi finančnih omejitev (dogodek organizirajo brez pomoči sredstev občine ali pokroviteljev). "Pod svojo streho bi lahko združili tetovatorje iz 30 držav sveta in organizirali dogodek, kamor bi lahko privabili 10.000 obiskovalcev. Ampak za to potrebujem pomoč občine in pokroviteljev," je sklenil Škrapin.

Več utrinkov dogajanja v petek in soboto si lahko pogledate spodaj.