Ljubljanska Špica je zaživela zaradi izobraževalno-kulinaričnega dogodka Ljubljano čutim, vonjam, okušam, slišim, vidim, tipam. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Ljubljanska Špica je zaživela zaradi izobraževalno-kulinaričnega dogodka Ljubljano čutim, vonjam, okušam, slišim, vidim, tipam. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Na prvi šolski dan so posebno pozornost namenili prav šolarjem, ki so se udeležili "zelenih iger brez meja", iger, ki so jih poznale naše babice in počasi prehajajo v pozabo. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
false
Zelenko. Foto: BIC Ljubljana

Dijaki in študentje Biotehniškega izobraževalnega centra (BIC) so prvi šolski dan začeli z izobraževalno-kulinaričnim dogodkom Ljubljano čutim, vonjam, okušam, slišim, vidim, tipam.

"Poleg priprav na nove dijake oziroma prvošolce smo se pripravljali tudi na kulinarično prireditev Ljubljano čutim, vonjam, okušam, slišim, vidim, tipam, da pokažemo naše delo in da ozaveščamo prebivalce zelene prestolnice Evrope," je povedala ravnateljica BIC-a Tjaša Vidih.

Na prvi šolski dan so po njenih besedah posebno pozornost namenili šolarjem, ki so se lahko udeležili "zelenih iger brez meja". Te so poznale naše babice, a počasi prehajajo v pozabo. Šolarji so izdelovali tudi žabice in zmaje iz papirja ter različnih materialov. Tisti najbolj radovedni so se lahko preizkusili tudi v kvizu in sestavljanki o Ljubljani.

Kulinarično presenečenje - "zelenko"
Na dogodku so predstavili tudi kulinarično presenečenje, in sicer nov pekovski kruh "zelenko", ki so ga prav za to priložnost razvili skupaj z dijaki in študenti. "Gre za kruhek z bučnimi semeni z zeleno sredico in vsebnostjo lokalnih sestavin," pravi novopečena diplomantka BIC-a Tina Koželj, ki je sodelovala pri razvoju novega pekovskega izdelka. Ali se bo "zelenko" znašel na prodajnih policah, je odvisno od odzivnosti ljudi, je dodala.

Učiteljica Mojca Smerajec, ki na šoli poučuje pekarstvo, je pojasnila postopek pri razvoju novega izdelka: "Vedno delamo timsko in projektno, se učimo teoretično postopkov in surovin, nato skupaj z dijaki sestavimo recepturo, jo preizkusimo v praksi in v delavnici ter jo izboljšamo. Pri tem velikokrat sodelujejo študenti s svojimi idejami."

Prireditev, ki jo sofinancira zavod Turizem Ljubljana, želi spodbuditi tudi skrb za zeleno in čisto okolje, in sicer prek urbanega čebelarstva. Dijaki programa naravovarstveni tehnik na BIC-u Ljubljana so predstavili medovite rastline, različne vrste medu, pripravili so tudi medeno degustacijo.