Ljubljanski maturantje so tokrat zavzeli Gosposvetsko cesto, kjer se jim je pridružil tudi predsednik Borut Pahor s partnerko Tanjo. Foto: BoBo
Ljubljanski maturantje so tokrat zavzeli Gosposvetsko cesto, kjer se jim je pridružil tudi predsednik Borut Pahor s partnerko Tanjo. Foto: BoBo
Deževje je malce okrnilo množično zabavo. Foto: BoBo

prestolnici je plesalce spodbujal tudi predsednik republike Borut Pahor.

Zdaj že tradicionalna zabava za maturante poteka v Sloveniji pod pokroviteljstvom dveh organizatorjev, in sicer Maturantska parada v organizaciji plesne šole Urška, Maturantska četvorka pa Plesne zveze Slovenije. Osrednji dogodek prve je bil v Ljubljani, druge v Mariboru, skupno pa naj bi se obeh dogodkov udeležilo več kot 50.000 plesalcev. Pri nas so plesali še v 18 krajih, med drugim v Kranju, Novi Gorici, Novem mestu in Murski Soboti.

Maturantska četvorka in Maturantska parada, ki ju tradicionalno pripravljajo na ulicah slovenskih krajev ob koncu šolskega leta zaključnih letnikov srednjih šol, sta se tudi letos s plesnimi koraki na Straussovo glasbo Quadrille povezali z drugimi kraji po Evropi.

Maturantska parada je od leta 2001 do danes v sinhroni ples povezala več kot 300.000 maturantk in maturantov v več kot 100 evropskih mestih iz desetih držav in priplesala devet naslovov Guinnessovih rekorderjev. Plesna zveza Slovenije pa je tudi imetnik zadnjih treh Guinnessovih rekordov v sinhronem plesanju v letih 2009, 2010 in 2011. Rekord iz leta 2011 s 33.202 udeleženci še vedno velja za največje število simultano plešočih v četvorki.

Tudi tokrat je ministrstvo za zdravje pozvalo mlade, naj sledijo akciji Na maturantsko četvorko brez alkohola. V ta namen so prejeli silikonske zapestnice Plešem 0,0.