'Ostal bom muzikant' Alfi Nipič ni imel težke izbire, kaj bi zapel v Križankah - Slovenija, od kod lepote tvoje, seveda. Foto: MMC RTV SLO
'Ostal bom muzikant' Alfi Nipič ni imel težke izbire, kaj bi zapel v Križankah - Slovenija, od kod lepote tvoje, seveda. Foto: MMC RTV SLO
Na zdravje!
Strašna Jožeta, Boštjan in Jasna - za vse je bil ta večer nekaj posebnega. Foto: MMC RTV SLO
Ogrevanje Čukov pred začetkom prenosa

je Jože Potrebuješ navdušeno dejal pred razprodanimi Križankami, ki so doživele pravi festival domoljubja.

Ustvarjalci oddaje Na zdravje!, ki si jo je mogoče vsak petek ogledati na prvem programu Televizije Slovenija, so za slovo pred poletnimi premorom obljubljali veliki finale, prireditev, kot je še ni bilo. In kdor je bil ta večer v Križankah - teh je bilo okoli 1.400, ali pred televizijskim zaslonom, je imel kaj videti - in predvsem slišati.

Množica znanih imen na kupu
Program se je sicer začel že ob 18.00, ko so v preddverju Križank na stojnicah ob zvokih "domače" glasbe ponujali specialitete in žlahtno kapljico. Nato pa se je začelo zares - na oder sta prišla simpatična in od glave do peta urejena voditelja Boštjan Romih in Jasna Kuljaj in začela na oder vabiti "množico" izvajalcev, tako rekoč legend slovenske zabavne glasbe.

Skoraj dveurno zabavo, ki je kar prekipevala od verzov, ki so opevali lepote Slovenije, so odprli Mladi Dolenjci, sledili so zimzeleni Pepel in kri ter Boris Kopitar s čim drugim kot s pesmijo, ki jo pozna že vsak slovenski otrok - Žametnimi vrtnicami. Kot poznavalec slovenske narodne-zabavne glasbe je bil nad prizorom, ki se mu je ponujal z odra, iskreno presenečen: "Res je. Slovenska zabavna glasba je prišla na eminentni oder slovenske prestolnice." In si seveda prislužil bučen aplavz, kot vsak, ki je ta večer zabaval množico sredi Ljubljane.

Ko usta odpre Serpentinšek ...
Za odmor od harmonike in raztezanje trebušnih mišic so poskrbeli tudi glavni humoristični liki oddaje, ki je nedavno prejela dva viktorja popularnosti, Serpentinšek in Strašna Jožeta, nad polnimi Križankami, folklornimi skupinami, občinstvom, ki je vse skladbe znalo na pamet, pa je bil očaran tudi znani zagovornik slovenske glasbe, radijec Dragan Bulič.

V noši tudi Tomaž Domicelj
Edini predstavniki trubofolka so bili tokrat prenovljeni Atomik Harmonik, pri katerih je Brizgalna brizga zaživela ob glasovih "svežih" plavolask Petre in Darje, nato pa so si mikrofone podajali narodno-zabavni ansambli Fantje z vseh vetrov, Ansambel Svetlin in Stane Petrič, Ansambel Franceta Miheliča in Štirje kovači. Nepogrešljivi na odru oddaje Na zdravje! so seveda tudi Čuki, večer čustev in zanosa pa je premamil tudi "slovenskega sina" Tomaža Domicelja, ki je priljubljena karirasta oblačila tokrat zamenjal za nošo.

Veliko oboževalcev med občinstvom, hkrati pa številčne zastopnike na odru je imela Sodražica, saj je "komplet" glasbenikov s tega konca Slovenija zaigral uspešnico Veseli Ribn'čan.

Morda pa so prav izvajalci, ki so nastopili proti koncu večera, doživeli še posebej topel sprejem. Z že skoraj napolnjenimi kovčki za polet v Oslo so z Narodnozabavnim rockom "zažgali" Ansambel Roka Žlindre in Kalamari, množica pa je nato "eksplodirala" še ob resničnih legendah, Ansamblu Lojzeta Slaka, ki je zaigral že tolikokrat slišano skladbo Čebelar, ki so jo odpeli skupaj z gledalci. Za "finale" se je iz voditelja v pevca spremenil še priljubljeni Boštjan Romih.

Ogrevanje Čukov pred začetkom prenosa