Peta slovenska predstavnica na izboru mis Zemlje je postala Rebecca Kim Lekše. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Peta slovenska predstavnica na izboru mis Zemlje je postala Rebecca Kim Lekše. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Izbor za Mis Zemlje 2011
Najširši nasmeh večera je imela nova slovenska predstavnica za svetovni izbor mis Zemlje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Izbor za Mis Zemlje 2011
Šopek najlepših slovenskih Zemljank (iz leve proti desni): druga spremljevalka Ana Lipovšek, mis Zemlje 2011 Rebecca Kim Lekše in prva spremljevalka Nastja Hercog. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Izbor za Mis Zemlje 2011
Plavolasa lepotica je krono prevzela od lanske mis Zemlje Ines Draganovič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Izbor za Mis Zemlje 2011
Lekšetova ob razglasitvi ni skrivala presenečenja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ines Draganovič je predala svojo krono Rebecci Kim Lekše, eni izmed desetih tekmovalk, ki so se potegovale za laskavi naziv mis Zemlje.

Prva spremljevalka je Nastja Hercog, druga pa Ana Lipovšek.

"Zmage nisem pričakovala, sem si jo pa zelo želela in celo leto delala za to, da bi mi uspelo. Če mi ne bi uspelo, bi bila zelo razočarana. Ampak če bi katera koli druga zmagala, bi to pomenilo, da je bila boljša tekmovalka, ker je bilo tekmovanje tako narejeno, da je zmagala najboljša," je takoj po zmagi za MMC dejala Lekšetova.

20-letna Velenjčanka, ki je po izobrazbi turistični tehnik, obožuje ples in jezike, želi pa se vpisati na študij menedžmenta, smer organizacija.

Zmagovalko in njeni spremljevalki letošnjega slovenskega izbora za mis Zemlje so razglasili v Vodnem mestu na obrobju prestolnice. Za dekleti so bili pred večerom odločitve trije dnevi priprav, na katerih so predvsem vadila svojo hojo in pomirjala še zadnja oblačila.

To je bil sicer drugi izbor, na katerega se je Lekšetova kadar koli prijavila, saj je že zmagala na izboru za mis Kongo.

"Jaz menim, da nikomur ne moreš odvzeti pravice, da organizira lepotno tekmovanje, ampak menim, da je treba najti pravo ravnotežje, da ima dekle nekaj od tega in da ima tekmovanje neko ime," je na MMC-jevo vprašanje, ali se ji zdi, da imamo v Sloveniji morda preveč lepotnih tekmovanj, suverno odvrnila Lekšetova, ki bo zastopala slovenske barve 3. decembra na svetovnem izboru na Tajskem. Med okoli 100 lepoticam z vsega sveta bodo tako okronali mis Zemlje ter njene spremljevalke, ki bodo dobile nazive miss Earth - air, miss Earth - water in miss Earth - fire.

Namen izbora mis Zemlje je predvsem opozarjanje na zaščito narave, ekološke vrednote, varstvo okolja, zdravo življenje in druge pereče aktualne težave, povezane z našim planetom.

Za mnenje o letošnji zmagovalki smo povprašali tudi nekatere znane obraze domače estrade, ki so spremljali izbor.
Daša Podržaj, nekdanja mis Hawaiian Tropic
: Moja favoritinja že od vsega začetka in mislim, da je zmagala prava. Najbolj me je na njej prepričalo, da je zelo prijazna in naravna punca. Videla sem jo že na delu - ne povem, kje -, tako da sem vedela, da je res pridna. Od jutra do večera je delala ves čas in vem, da je super punca.
Tina Gorenjak, igralka:
Zame je zmagovalka prva spremljevalka, ker sem zaradi nje prišla - gospodična Nastja Hercog. Predvsem zato, ker je pametna, zabavna, talentirana in seveda lepa. Prva spremljevalka pomeni številko ena in zelo vesela sem njene uvrstitve.
Jurij Bradač, maneken:
Moja favoritinja je bila sicer Nastja Hercog iz Maribora. Štajerka. Sem zelo vesel, da je postala prva spremljevalka. Drugače pa je Rebecca zmagala zasluženo. Svetlolaske so mi že od nekaj všeč (smeh).

Zgodovina izbora mis Zemlje sega v Sloveniji v leto 2007, prvi izbor kot celota pa je potekal leta 2008. Do danes so Slovenijo na tem svetovnem lepotnem izboru zastopale štiri kandidatke: Tanja Trobec (2007), Sara Frančeškin (2008), Maja Jamnik (2009) in že omenjena Draganovičeva (2010).

Spodaj si lahko pogledate, katera dekleta so se potegovala za laskavi naziv.

Klavdija Slapar, 19 let, Domžale Foto: Vesmin Kajtazović
Sara Tahirović, 20 let, Ljubljana Foto: Vesmin Kajtazović
Nastja Hercog, 20 let, Maribor Foto: Vesmin Kajtazović
Monika Erjavec, 17 let, Ljubljana Foto: Vesmin Kajtazović
Loretta Dominkovič, 20 let, Velenje Foto: Vesmin Kajtazović
Ana Lipovšek, 21 let, Domžale Foto: Vesmin Kajtazović
Kristina Lesjak, 20 let, Tolmin Foto: Vesmin Kajtazović
Anja Butko, 18 let, Brezovica Foto: Vesmin Kajtazović
Rebecca Kim Lekše, 20 let, Velenje Foto: Vesmin Kajtazović
Teja Stražišar, 18, Brezovica Foto: Vesmin Kajtazović