Fotografija za mesec julij - predsednik kot rahločutni ljubitelj konj. Foto: Borut Krajnc
Fotografija za mesec julij - predsednik kot rahločutni ljubitelj konj. Foto: Borut Krajnc
Borut Pahor
Projekt Made in China je mikroproračunski založnik umetniških multiplov, ki nastajajo v majhnih serijah in so dela uveljavljenih slovenskih sodobnih umetnikov. Foto: Borut Krajnc

Od oskrbnika živali in mesarja do ekološkega pridelovalca zelenjave in komunalnega delavca - fotograf Borut Krajnc je v letu 2012 spremljal predsednika republike ob njegovih dejavnostih pri projektu Skupaj - spodbujajmo drug drugega. Fotografije je zdaj povezal v celoto, v stenski koledar, ki ga je oblikoval Vasja Cenčič. Cenčič je za MMC dejal, da so Pahorja obvestili, da je koledar pred izidom. "Izvod mu bomo poklonili na predstavitvi, na katero smo ga povabili 17. decembra v Cankarjevem domu."

Koledar je ekipa naslovila Politika in je 25. multipel projekta Made in China. "Fotografije iz cikla Politika, ki so nastale v službi za revijo Mladina, bodo prvič razstavljene na skupinski razstavi z naslovom Multitaskerji; Fotografi revije Mladina v sočasni sodobni umetnosti, ki jo kurira Petja Grafenauer. V Cankarjevem domu v Ljubljani bo razstava odprta od 18. decembra 2014 do 25. januarja 2015," je dodal Cenčič, ki je na vprašanje, kako to, da so se odločili za izdajo "predsedniškega" koledarja šele dve leti po nastanku fotografij, odgovoril: "Umetniška dela na srečo niso tako vezana na bežanje časa kot oglaševanje ali ... politika."

Predmet z umetniško vrednostjo
Cikel Boruta Kranjca bo izšel pri projektu Made in China kot umetniški multipel v obliki večnega koledarja/fotoknjige, se pravi, da ni samo uporaben koledar za prihajajoče leto, ampak je predvsem ekskluzivni predmet z določeno umetniško vrednostjo. Znesek od prodanih koledarjev sicer ne bo šel v dobrodelne namene, kot je to pogosto pri tematskih koledarjih, ki ob koncu leta kar "dežujejo" od članov različnih društev, ampak bo polovica prihodkov pripadla umetniku, z drugo polovico pa bodo pri Made in China producirali nadaljnje multiple, skupne razstavne projekte in umetniške akcije. Koledar so izdali v nakladi 150 izvodov, ponatisa pa ne načrtujejo.

Kakšen koledar lahko visi z vaše stene v prihajajočem letu, lahko vidite na spodnjih fotografijah, na katerih Borut Pahor opravlja dvanajst različnih poklicev. Ob kliku se fotografija poveča.