Nova vinska kraljica se bo zavzemala za širjenje vinske kulture med mladimi. Foto: Ludvik Kramberger
Nova vinska kraljica se bo zavzemala za širjenje vinske kulture med mladimi. Foto: Ludvik Kramberger

22-letna Simona Žugelj iz Čuril pri Metliki, študentka zadnjega letnika Ekonomske fakultete (smer turizem), je postala 15. vinska kraljica.

Okronana kraljica, ki je na prestolu nasledila Primorko Andrejo Erzetič, je kot predstavnica slovenskih vin, slovenskega vinogradništva in vinorodne dežele, poslanica slovenskega turizma in kulturne dediščine v nagovoru poudarila, da bo nadaljevala poslanstvo svoje predhodnice in se bo zavzemala za odgovoren odnos do vina med mladimi ter iskanje sinergije med vinom in turizmom.

Simona, ki je slavila med sedmimi kandidatkami, je bila v obdobju 2009-2010 že okronana za kraljico metliške črnine, odraščala pa je v Metliki v petčlanski trsničarski in vinogradniški družini.

Goste nagovoril minister
Na slovesnosti je goste nagovoril tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je dejal, da so slovenska vina nekaj izjemnega, vendar jih je premalo, da bi z njim osvojili vsa tržišča, zato naj vinogradniki predlagajo, na katerih trgih imajo največje možnosti, država pa jih bo pri tem podprla.