Piše se leto se je zaradi slabega vremena preselilo pod streho Festivalne dvorane. Foto: BoBo
Piše se leto se je zaradi slabega vremena preselilo pod streho Festivalne dvorane. Foto: BoBo
S.A.R.S.
Tokrat so štajerski ljubitelji glasbe in zabave v svoji družbi pozdravili srbski S.A.R.S.. Foto: BoBo
Elvis Jackson
Na Piše se leto so se vrnili Elvis Jackson. Foto: BoBo
Utrip v Mariboru je sinoči krojil dež. Foto: BoBo

Strast, pivo in rokenrol. To je bilo v zraku popolnoma napolnjene mariborske Festivalne dvorane, kamor so zaradi dežja prestavili kultno štajersko rock čago Piše se leto. Prireditev so malo po 19. uri začeli veterani angažirane crossover scene iz Srbije Eyesburn, ki so nase opozorili že s pomladansko klubsko koncertno turnejo, ko so se ustavili tudi v Sloveniji. Fantje so bili tudi na Lentu glasni in energični, a mariborska mladina se je še ogrevala. Mariborski večer pa se je začel odvijati v divjo in z energijo nabito noč ob nastopu domačih veselih podlasic – Happy Ol’McWeasel.

“Kdo pravi, da v Mariboru nič ne dogaja,” je bil nad razvijanjem žura navdušen pevec Gregor Jančič: “Pred koncertom smo bili skeptični, ker se je dogodek prestavil na drugi konec Maribora, ampak organizatorji so se dobro odločili. Maribor je pokazal, da ima jajca in je prišel. Dvorana je polna.” In dvorana ni bila le polna, mladina je norela, prepevala, se poljubljala, praznila plastične kozarce piva za dva evra in skakala v ritmih pivskega in zabavljaškega irskega folk punka. Štajerci Happy Ol’McWeasel so jim očitno blizu, verjetno tudi zato, ker s prireditvijo dihajo že leta in leta.
Piše se leto ima za Maribor sentimentalen pomen
“Piše se leto ima za Maribor sentimentalen pomen. Naznanja konec šolskega leta in začetek poletnih dni. Ko si kot mulec videl plakate za Piše se leto, si vedel, da je poletje blizu,” tradicijo zdaj že 22. ponovitve t.i. Smijanovega koncerta opisuje Jančič. Koncert, ki je v vseh teh letih postal obvezna destinacija študentov in dijakov ob koncu šolskega leta, je v dvajsetih letih privabil več kot 120.000 obiskovalcev, ki so jih za poletje ogreli praktično vsi pomembnejši rock izvajalci iz Slovenije in območja nekdanje Jugoslavije.
Jančič pripoveduje, da je letošnji izbor še posebej dober: “Izbor je fenomenalen! Bolj veselih, poskočnih in zajebantskih bendov na Piše se leto še ni bilo. Vedno je bil program kakovosten, tokrat pa je še posebej! Toliko dobre energije, kot je je letos, na Piše se leto, še ni bilo.”

Srbski in slovenski zasedbi na Piše se leto
“Maribor, dvigni roke in zažuraj!” so že popolnoma razgreto in res do zadnjega mračnega kota napolnjeno Festivalno dvorano okoli 23. ure pozdravili še S.A.R.S., srbsko zasedbo, ki je na Balkanu izredno priljubljena. Dokaz sta med drugim tudi dva razprodana koncerta v mariborskem Satchmu in uspešno koncertna turneja z razprodanimi koncerti v Sofiji (dvakrat), Zagrebu (trikrat v Tvornici) in v drugih mestih.
Svojevrstna kombinacija pop, rock, reggae, hip-hop in blues glasbe, ki se odlično prepleta z elementi tradicionalne srbske folk glasbe očitno dobro dene tudi Sloveniji. “Poznate naš novi album, poznate besedila?!” je bilo retorično vprašanje balkanskih zvezdnikov, saj je Maribor poznal vse! Eden njihovih najprepoznavnejšiih hitov Budjav lebac pa je gotovo predstavljal enega izmed vrhuncev večera.
“To je dobro za mladino in mesto.”
Ko se je torek počasi že nagibal v sredo, so pred nenasitno publiko nastopili še Elvis Jackson. Mera pravega humorja, poskočnega skaja, reggaeja, rocka, popa, punka in nažganih kitar so iz mariborske mladine izželi še več energije. “To je dobro za mladino in za mesto,” je pred nastopom noro dogajanje komentiral David Kovšca – Buda, pevec energične skupine Elvis Jackson, ki se uspešno predstavlja v večjih klubih in na največjih festivalih po Evropi, tokrat pa so Mariboru poleg že znanih in preizkušenih predstavili še nekaj novih, za peti album pripravljenih, pesmi.
Pred njimi je festivalsko poletje, ki so ga na mariborskem Lentu dobro zastavili: “Kako se bo odvil koncert, je odvisno od številnih dejavnikov – od tega, kakšen dan imaš in kako si zjutraj vstal do razpoloženja publike. Koncert je oblika reality šova, nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo." In tokrat ni moglo biti slabo: "Tukaj smo zato, da se imamo fajn in s Štajerci je bilo vedno the best."

Mateja Leban, foto: BoBo

Piše se leto je bil le del sinočnjega dogajanja na Lentu. Med drugim sta nastopila tudi pevka Ana Karneža in stand up komik Matjaž Javšnik s svojo monokomedijo Striptiz. Fotoutrinke si lahko ogledate spodaj.