Lectova srca z najlepšimi željami. Foto: MMC RTV SLO
Lectova srca z najlepšimi željami. Foto: MMC RTV SLO

pozornosti za svoje najdražje ... veseli december je znova tu - in z njim praznično vzdušje.

Medtem ko so po številnih avstrijskih, nemških in drugih mestih svoje praznične sejme odprli že pred dnevi, so tradicionalne decembrske stojnice na Pogačarjevem trgu v središču Ljubljane odprli danes, na prvi decembrski dan.

Čeprav pravega zimskega vzdušja še ni mogoče čutiti, pa so se med stojnicami, na katerih že skoraj tradicionalno ponujajo vse od kap, šalov, copat, torbic in drugih usnjenih izdelkov do lectovih src in drugih sladkarij, sprehajali gručice turistov in redki domačini, ki so si ogledovali še ne popolnoma razstavljeno "robo". Med brskanjem po stojnicah lahko sicer najdete tudi prte, medene izdelke, kakšen ljubek okrasek za vaše praznično drevesce, adventne venčke in še kaj.

Lokalni gostinci so seveda poskrbeli tudi za tiste, ki jih bo sprehajanje med stojnicami užejalo ali izlakotilo, a kakšne hude gneče pri ponudnikih prvega ali drugega na sončno nedeljsko dopoldne ni bilo - mizice, okrašene z obvezno decembrsko (plastično) dekoracijo, so tako bolj ali manj samevale.

Številne stojnice so sicer še vedno zaprte, a bodo zagotovo zaživele že v naslednjih dneh, ko bodo Ljubljano obsijale praznične lučke. Tudi praznično drevo sredi Prešernovega trga že stoji, vse, kar mu manjka, so luči. Te bo ljubljanski župan slavnostno prižgal 3. decembra ob 17. uri.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov po odprtju prazničnega sejma.