Vreme tokrat motoristom ni bilo naklonjeno. Foto: Jože Žura
Vreme tokrat motoristom ni bilo naklonjeno. Foto: Jože Žura
Blagoslov motorjev in motoristov

Motoklubsekcija Avto moto društva Trebnje je v Mirni Peči pripravila tradicionalni, že 15. vseslovenski blagoslov motorjev in motoristov. V pravih zimskih razmerah, v sneženju in le pri nekaj stopinjah nad lediščem se je druženja motoristov v rojstnem kraju letečega Kranjca Ludvika Stariča udeležilo več kot 200 motoristov in motoristk.

Največ iz bližnjih krajev
Po pričakovanjih je bilo največ Dolenjcev in Posavcev, slabo vreme in nič kaj primerne ceste za motoriste pa niso od blagoslova za varno motoristično sezono odvrnili motoristov iz drugih koncev Slovenije. Na srečanje se je z motociklom iz Domžal pripeljal župnik in motoristični navdušenec Janez Šimenc, ki je bil pred 14 leti, ko je vodil župnijo v Mirni Peči, pobudnik za blagoslov motorjev na velikonočni ponedeljek.

Prireditev se je zelo dobro uveljavila v slovenskem prostoru, saj so v lepem in sončnem vremenu v preteklih letih našteli tudi 10.000 motoristov iz Slovenije in tujine, vsako leto pa si prireditev ogleda množica občudovalcev hrumečih jeklenih dvokolesnikov.

Spomnili so se tudi legendarnega glasbenika
Po mašnem bogoslužju v mogočni mirnopeški cerkvi je domači župnik Janez Rihtaršič s priporočilom za varno vožnjo blagoslovil motorje in motoriste, sledil pa je kulturni in zabavni program ob zvokih diatonične harmonike, saj je bil eden znamenitih Mirnopečanov tudi legendarni Lojze Slak.

Predsednik Zveze moto klubov Slovenije Leopold Pungerčar je poudaril, da na prireditvi posebno pozornost namenjajo varnosti v cestnem prometu, saj motoristi sodijo med ranljivejše skupine na cesti. Tveganje za smrt pri vožnji z motornim kolesom je 50-krat večje kot pri vožnji z osebnim avtomobilom.

Lani je na slovenskih cestah umrlo 22 motoristov, leta 2011 pa 30. V zvezi motoklubov si želijo, da bo to število v prihodnjih letih še manjše.

Blagoslov motorjev in motoristov