Viktor je bil ena redkih nagrad v (popularni) kulturi, ki je Milena Zupančič do danes še ni imela. Zdaj ima tudi to. Foto: BoBo
Viktor je bil ena redkih nagrad v (popularni) kulturi, ki je Milena Zupančič do danes še ni imela. Zdaj ima tudi to. Foto: BoBo
Bojan Emeršič in Alfi Nipič
Bojan Emeršič je tokrat Viktorje prvič vodil sam. Foto: BoBo
Ilka Štuhec
Med podeljevalci sta bila tudi dva alpska smučarja, ob Klemnu Kosiju tudi Mariborčanka Ilka Štuhec. Foto: BoBo
Viktorji 2014
Za glasbeno presenečenje je poskrbel rokerski "venček" v sestavi Tokac-Skočir-Marolt-Meglič-Dirnbek-Kregar. Foto: BoBo
Viktorji 2014

Vrhunec večera je bila podelitev viktorja za življenjsko delo. Lanskoletni dobitnik Alfi Nipič ga je ob stoječih ovacijah v dvorani predal legendarni gledališki in televizijski igralki Mileni Zupančič, ki so jo označili za ikono slovenskega gledališča in eno redkih pravih slovenskih zvezd. Ob zvokih citer in arhivskih podobah iz slovenske filmske klasike Cvetje v jeseni je Zupančičeva ganjena prevzela viktorja, ki ga je nehote preimenovala kar v oskarja. Nato je Alfiju dejala: "Bilo je lepše, ko še nisva prejemala nagrad za življenjsko delo. Maribor je zame srečen kraj, saj sem na istem odru pred 15 leti prejela tudi Borštnikov prstan. Že takrat me je skrbelo, a ko sem videla, da po lanskem viktorju Alfi dela še bolj zagnano, me je potolažilo."

Igralec Bojan Emeršič je podelitev nagrad za najodmevnejše nagrade za dosežke v medijih in popularni kulturi, kot uredništvo revije Stop opisuje Viktorje, vodil že četrtič. Vzel si je veliko časa in se v dobri dve uri dolgi prireditvi z bolj in manj posrečenimi šalami dotaknil več znanih slovenskih osebnosti in dogodkov preteklega leta. Režiser podelitve je bil sicer Marko Naberšnik.

Viktorji imajo nove lastnike, a poviktorska zabava bo trajala pozno v noč. Kdo se je pred podelitvijo sprehodil po rdeči preprogi, kako so bile oblečene znane Slovenke in kaj se je dogajalo na zabavi po podelitvi, boste lahko na MMC-jevih straneh prebrali in videli v nedeljo.

Letos so se prireditelji odločili, da število kategorij nekoliko znižajo, tako da je bilo podeljenih pet strokovnih viktorjev, štiri viktorje popularnosti, viktor za obetavno medijsko osebnost in tisti najvrednejši, viktor za življenjsko delo. Pa pojdimo po vrsti.

Prvega viktorja sta podelila Polona Jambrek in Jure Godler. Strokovnega viktorja za voditelja informativne TV-oddaje je prejel zimzeleni voditelj Odmevov Slavko Bobovnik, ki se je v zahvali spomnil vseh sodelavcev, ki opravijo polovico dela, a ostajajo izza kamer. Za njim je na oder prišla še ena voditeljica Odmevov, Rosvita Pesek, ki se je zahvalila za že 13 viktorja skupno in šestega zapored za oddajo Odmevi. Ta večerna oddaja TV Slovenija je prejela strokovnega viktorja za najboljšo informativno TV-oddajo.

Uredništvo revije Stop je izbralo tudi najbolj obetavno medijsko osebnost. Tega strokovnega viktorja, ki sta ga podelila Marjan Kodelja in Ota Roš Širca, je prejel igralec Jernej Kogovšek, ki ga je bilo mogoče videti v filmih Drevo in Čefurji raus!

Televizijska voditelja Anja Markovič in David Urankar sta podelila četrtega strokovnega viktorja, tistega za najboljšo otroško in mladinsko TV-oddajo. V konkurenci treh oddaj s Kolodvorske je po viktorja prišla številčna zasedba oddaje Firbcologi.

Viktor popularnosti za radijsko postajo je šel v roke Radiu Aktual, zimzeleni Andrej Karoli z Vala 202 pa je v odsotnosti - je na počitnicah čez lužo - sprejel viktorja za najbolj popularno radijsko osebnost. Že sedmega!

Nič novega ni bilo niti v kategoriji za najbolj priljubljenega glasbenega izvajalca, saj je Tanja Žagar premagala Modrijane in Jana Plestenjaka in dobila svojega drugega viktorja.

Predzadnjega strokovnega viktorja, tistega za najboljšo zabavno TV-oddajo, je odnesel POP TV z nedeljsko oddajo Znan obraz ima svoj glas, najboljši voditelj zabavne TV-oddaje pa je postal Peter Poles. Morda je bil majhno presenečenje viktor popularnosti za TV-osebnost, saj ni šel v roke Slavku Bobovniku ali Rosviti Pesek, pač pa Janiju Muhiču.

Glasbeni gostje so bili Čuki, Alfi Nipič s 6 Pack Čukurjem, Hamo & Tribute 2 Love in združeni rokerji Dan D, Tone Kregar in Jernej Dirnbek (Mi2), Grega Skočir (Big Foot Mama), Tomi Meglič (Siddharta) in Borut Marolt (Niet).

Nominiranci za viktorje popularnosti (v oddebeljenem tisku zmagovalec)
TV-osebnost: Rosvita Pesek, Slavko Bobovnik, Jani Muhič
Radijska osebnost: Andrej Karoli, Blaž Švab, Denis Avdić
Najboljši glasbeni izvajalec ali skupina: Jan Plestenjak, Modrijani, Tanja Žagar
Radijska postaja: Val 202, Radio 1, Radio Aktual

Nominiranci za strokovnega viktorja (v oddebeljenem tisku zmagovalec)
Voditelj informativne TV-oddaje: Igor E. Bergant, Marcel Štefančič, Slavko Bobovnik
Voditelj zabavne TV-oddaje: Katarina Čas, Klemen Slakonja, Peter Poles
Informativna TV-oddaja: Odmevi, Studio City, 24UR
Zabavna TV-oddaja: Dobro jutro, Slovenija ima talent, Znan obraz ima svoj glas
Otroška in mladinska TV-oddaja: Firbcologi, Male sive celice, Ribič Pepe

Viktorji 2014