Gledalci in gledalke prvega programa Televizije Slovenija bodo Kekovo skrito kamero lahko spremljali v oddaji Nedeljsko popoldne. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Gledalci in gledalke prvega programa Televizije Slovenija bodo Kekovo skrito kamero lahko spremljali v oddaji Nedeljsko popoldne. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Kekova Skrita kamera letos praznuje dvajset let, saj je bila prvič za Televizijo Slovenija posneta januarja 2003, in sicer za nedeljsko oddajo TLP, katere takratni urednik je bil Bojan Krajnc. Ta je Keka tudi prvi povabil k sodelovanju. "Z Bojanom sva se slučajno pogovarjala in rekel mi je: 'Za naslednjo nedeljo potrebujem nekaj materiala.' Tako se je začelo," se je Kek med gostovanjem v oddaji Dobro jutro spomnil svojih začetkov. Kmalu je Skrita kamera postala ena izmed bolj gledanih rubrik na TV Slovenija.

Doslej je Kek posnel že 160 skritih kamer, v katere je vpletel približno 20.000 ljudi, od katerih jih je bilo približno 2500 vključenih v končni izdelek. Zdaj bo njegova skrita kamera del oddaje Nedeljsko popoldne, ki se vrača na spored 17. septembra in za katero je posnel 14 epizod. Kot je dejal, k sreči ne prepoznajo vsi takoj njegovega obraza in namenov. "Res pa je, da moram biti dlje na terenu. Za štiriminutno oddajo porabim nekje štiri ure. Ugotovil sem, da me mlajši slabše poznajo, zato so zdaj oni moje glavne stranke. Starejši pa imajo več časa," je dodal.

Prizor iz skrite kamere, posnete pred dvema desetletjema za oddajo TLP. Foto: Osebni arhiv Francija Keka
Prizor iz skrite kamere, posnete pred dvema desetletjema za oddajo TLP. Foto: Osebni arhiv Francija Keka

"Moje delovno mesto je ulica"

Pojasnil je, da so pred dvema desetletjema najbolj uspele tiste oddaje, v katerih je hodil od hiše do hiše, recimo ko je ljudem dejal, da napeljuje optični kabel. "A če bi želel danes posneti kaj podobnega, bi potreboval dva dni. Zdaj potrebujem predvsem velik pretok ljudi, ki pa ga omogoča ulica. Tako da je moje delovno mesto zdaj ulica," je dejal. A ena stvar se ni spremenila – najburnejše reakcije pri ljudeh vedno izzove takrat, ko jim pove, da jim bo kaj vzel.

Kekov sodelavec pri rubriki Skrita kamera je snemalec Slađan Ljubojević. "Veseli me, da še danes srečam marsikoga, ki zna na pamet besedila iz nekaterih skritih kamer. Predvsem v ribniškem koncu je zelo popularna tista, ko smo postavljali džamijo. Še največ pa se jih spomni tiste, ko smo polagali optični kabel," je dejal Dolenjec in pristavil, da so ga policisti v preteklosti zaradi snemanja obravnavali štirikrat.

"V tujini hočejo s skrito kamero ljudi predvsem prestrašiti, jaz pa se bolj pogovarjam z njimi. Vpeljem jih v neko bizarno zgodbo, katere začetek mora biti dovolj verjeten," je voditeljema v oddaji Dobro jutro, Davidu Urankarju in Špeli Močnik Paradiž, Kek pojasnil svojo taktiko. Poudaril pa je, da je težko priti do dobrih posnetkov ali pa se zaplete pri dovoljenjih. Predvajajo namreč samo tiste posnetke, za katere so udeleženci odobrili objavo.

Franci Kek se vrača s Skrito kamero