"Oživljanje lika kralja Matjaža se nam zdi pomembno. Mislim, da je to zelo pozitiven lik, na katerega smo Slovenci ponosni." Foto: Radio Slovenija/Metka Pirc

32. izvedba tridnevne prireditve Gradovi kralja Matjaža, ki naj bi povezovala ter odpirala vrata domišljiji in optimizmu – vse to kralju Matjažu v čast – se je začela že v petek, 26. januarja, ko so na črnjanski pošti za nekaj dni dali v uporabo priložnostni poštni žig. Popoldne je bil organiziran tudi pohod v neznano z iskanjem skritega zaklada kralja Matjaža, zvečer so na črnjanskem smučišču izvedli tradicionalni nočni slalom v soju bakel, v kulturnem domu pa je potekal nastop gostov iz pobratene hrvaške občine Šolta.

Gradnja bo potekala do 16. ure. Foto: Radio Slovenija/Metka Pirc
Gradnja bo potekala do 16. ure. Foto: Radio Slovenija/Metka Pirc

Današnji osrednji dan dogajanja je namenjen gradnji snežnih kipov na Matevžavih travnikih pod stadionom v Črni na Koroškem. Gradnjo, ki bo potekala do 16. ure, bo spremljalo pestro glasbeno in zabavno dogajanje, vmes bodo med drugim razglasili športnika leta in izbrali Alenčico.

Najlepše snežne kipe bodo po napovedih razglasili po 17. uri, ko pripravljajo tudi predstavo z laserjem in ognjeno predstavo. Za gradnjo je bilo do zdaj prijavljenih 35 ekip, tudi iz Šolte.

Doslej so zgradili že 1430 skulptur, v Črni pa si prizadevajo, da bi dogodek vpisali v register nesnovne kulturne dediščine. "Oživljanje lika kralja Matjaža se nam zdi pomembno. Mislim, da je to zelo pozitiven lik, na katerega smo Slovenci ponosni," je za Val 202 dejala županja Romana Lesjak.

Nedelja je že tradicionalno namenjena dogajanju za otroke, za katere napovedujejo celodnevni glasbeni in zabavni program.

Gradovi Kralja Matjaža: Vsak je junak na svoj način