Udeležba ob Gradaščici v Ljubljani je bila zaradi hladnega in slabega vremena nekoliko manjša kot v prejšnjih letih. Foto: BoBo/Borut Živulović
Udeležba ob Gradaščici v Ljubljani je bila zaradi hladnega in slabega vremena nekoliko manjša kot v prejšnjih letih. Foto: BoBo/Borut Živulović

Da je prišel čas, ko smo deležni več naravne svetlobe in ni več treba delati pri luči, so v obrtniških krajih na Gorenjskem v preteklosti označili tudi tako, da so na predvečer gregorjevega "luč v vodo vrgli".

Na Gorenjskem so v 70. letih prejšnjega stoletja s pomočjo lokalnih turističnih društev, muzeja in šol znova oživili staro šego obrtniških središč, ko so vajenci, otroci in mladina spuščali v vodo barčice s prižgano smolo.

Spuščanje gregorčkov živi v več krajih

Šego spuščanja barčic s prižgano svečko po vodi na predvečer gregorjevega danes ohranjajo v več krajih po Sloveniji, kljub pregovornemu naznanjanju pomladi pa je običaj letos nekoliko zmotilo slabo vreme.

Gregorčki iz Kamne Gorice

Še posebej živahno je bilo v Tržiču, kjer vsako leto otroci v Tržiško Bistrico spustijo množico gregorčkov. Dogajanje je tudi letos spremljal zabaven in ustvarjalni program, ki se je deloma začel že v dneh pred praznikom. V Ljubljani so gregorčke v ponedeljek spuščali po Gradaščici, v Ankaranu so po morju spustili posebne ekološke splave, ladjice so prvič spuščali tudi po reki Suhodolnici v Slovenj Gradcu. Že v soboto so v Mariboru lučke v različnih barčicah spuščali po reki Dravi.

God sv. Gregorja, ki je bil po starem julijanskem koledarju prav na dan začetka pomladi, se je z uvedbo gregorjanskega koledarja v 16. stoletju pomaknil deset dni nazaj. A gregorjevo je med ljudmi kljub temu ostalo pomladni praznik. Gregorjevo je kot dan, ko se ptički ženijo, znano po celotnem slovenskem območju, velja pa tudi za praznik zaljubljencev.

Utrinke s spuščanja gregorčkov po reki Gradaščici v Ljubljani si oglejte spodaj. Foto: BoBo