V intervjuju je Pečan pojasnil tudi, kdaj sta se z Matjažem Hanžkom spoznala. Foto: MMC RTV SLO
V intervjuju je Pečan pojasnil tudi, kdaj sta se z Matjažem Hanžkom spoznala. Foto: MMC RTV SLO
Intervju z Marjanom Pečanom

Priznal je, da mu nagrada veliko pomeni, saj ni pričakoval, da bo v hudi konkurenci s številnimi politiki in samim predsednikom vlade zmagal. Razkril je, da je bil močno presenečen že takrat, ko so ga predlagali za Ime tedna, pa je nato postal tudi Ime meseca in na koncu Ime leta.

Na vprašanje, kaj ga je spodbudilo, da se je pred 36 leti prvič udeležil krvodajalske akcije, je pojasnil, da ga je prvič na odvzem krvi spremila mama, tudi redna krvodajalka. Od takrat naprej je vse večkrat daroval kri, pred leti pa je začel darovati tudi krvno plazmo ipd.

Doslej je kri daroval 377-krat
Pravi, da povprečno daruje kri enkrat na mesec, izjema je bilo le šest mesecev pred leti, ko zaradi zdravstvenih težav z ledvicami ni smel na odvzem krvi. Dobra stran krvodajalstva, pravi, je tudi to, da ti kri redno pregledujejo in takoj odkrijejo, ali je kaj narobe - prav zato krvodajalstvo svetuje predvsem mladim in opozarja, da je ljudi, ki bi redno darovali kri, vedno manj.

Za vse tiste, ki bi radi darovali kri, a ne veste, kako bi se tega prvič v življenju lotili, ima Pečan več nasvetov - poglejte si priloženi intervju.

T. K.

Intervju z Marjanom Pečanom