Hannah je lani zastopala Slovenijo na Evroviziji, potem ko je bila izbrana prek internega izbora. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannah je lani zastopala Slovenijo na Evroviziji, potem ko je bila izbrana prek internega izbora. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V spremstvu članov plesne skupine Maestro je predstavila v prvem polfinalu pesem Straigh into Love. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zaradi njenega nastopa so v Malmöju vihrale slovenske zastave. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannah
Svoje nastope je končala že v polfinalu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Svojo evrovizijsko izkušnjo danes ocenjuje za pozitivno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannah
Pravi, da je zaradi Evrovizije spoznala veliko ljudi, s katerimi je združila svoje kreativne moči. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nina Žižić
Hannah je ohranila stike s predstavnico Črne Gore Nino Žižić, ki je nastopila na Evroviziji v spremstvu dueta Who See in pesmijo Igranka. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannah in slovenska evrovizijska delegacija pred odhodom v Malmö
Po vrnitvi v Slovenijo se je posvetila različnim projektom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Danes pravi, da v njej še vedno tli manjša želja po vnovičnem nastopu, toda nima želje, da bi na evrovizijski oder stopila že letos. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
In prvo vprašanje zdaj je: kdo bo nasledil Hannah? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

A ob tem je Američanka poudarila, da že zdaj upa na močno promocijo v tujini, s katero se bodo "postavili močni temelji že pred nastopom v Köbenhavnu". "Evrovizija je kot mehurček - toda ne zato, ker tam vse poteka popolno -, ki zahteva veliko dela in truda. Toda nikoli se nisem pritoževala zaradi tega, ker sem res uživala tam. Ko sem prišla domov, sem bila res malo žalostna in razočarana, ampak potem sta prišla poletje in priložnost, da sem se sprostila po viharju," je svojo izkušnjo v nekaj besedah strnila Hannah.

Kocka je padla: Slovenija gre na Evrovizijo! Pesem bo izbrana na Emi.

Kako bo potekal sam izbor novega slovenskega potnika na Evrovizijo, še ni popolnoma znano. A na Dansko bo potoval prek Eme. Hannah pravi, da mu že zdaj želi vse najboljše, hkrati pa je v smehu priznala, da se sama ne bi odločila za vnovični nastop. "Mislim, da bi prišlo do vstaje, če bi znova poslali Američana na Evrovizijo," je dejala v smehu.

Celoten pogovor s Hannah si lahko preberete spodaj.

Hannah, od Evrovizije do danes … Kolikokrat ste v sanjah podoživeli svoj nastop v Malmöju?
V bistvu ga nisem. Samo veliko sem razmišljala o njem in te misli so čez čas postajale vedno bolj pozitivne.

Kaj bi storili drugače danes, če bi prejeli klic s strani RTV Slovenija, da zastopate Slovenijo na Evroviziji, kot ste ga lani?
Rekla bi super in škoda, da ga nisem že prej (smeh). Toda resno: zelo je pomembno, da ima izvajalec dovolj časa, da se pripravi. Brez pritiska. In se mu s tem tudi dopusti možnost, da več eksperimentira z različnimi idejami za pesem in da se prepriča, da ima v rokah najboljšo mogočo različico.

Če potegnemo črto: katere so bile najboljše stvari, ki so se vam zgodile v povezavi z Evrovizijo in katere so bile tiste manj prijetne?
Za najboljšo stvar so se izkazala sodelovanja s številnimi kreativnimi ljudmi, ki so bili vedno odprti za nove ideje. Najbolj pozitivna izkušnja je bila prav ta pripravljenost vseh v ekipi, ki so v projekt vložili ves svoj trud ob sredstvih, ki smo jih imeli na voljo. In seveda zabavni časi, ki sem jih preživela z delegacijo, plesalci skupine Maestro in čudovitimi ljudmi, ki sem jih spoznala v Malmöju. Izpostaviti moram tudi energijo, ki sem jo začutila na odru tistega odločilnega večera. Seveda pa je bila najbolj neprijetna – in resnično edina - izkušnja, da smo kljub trdemu delu dosegli tako razočarljiv rezultat.

Evrovizija je sicer kraj, kjer se naredi neke vrste "zaščitni mehurček", kjer izginejo vse skrbi in vse poteka kot po maslu. Kako velik šok je, ko se vrneš domov?
Imaš prav. Evrovizija je kot mehurček – toda ne zato, ker tam vse poteka popolno -, ki zahteva veliko dela in truda. Toda nikoli se nisem pritoževala zaradi tega, ker sem res uživala tam. Ko sem prišla domov, sem bila res malo žalostna in razočarana, ampak potem sta prišla poletje in priložnost, da sem se sprostila po viharju. Znova sem bila z družino, za katero nisem imela časa med pripravami, in z njihovo pomočjo sem lahko celo doživetje analizirala in predelala. Potem je bilo vse dobro … Saj konec koncev je bistvo v tem, da gremo naprej.

Po Evroviziji so ljudje zahtevali pojasnila. Mislite, da so dobili odgovor, za katerega so upali, da ga bodo dobili? Kdo po vašem mnenju bi ga moral podati in koliko ste se sami čutili odgovorni za rezultat?
Če sem iskrena, takoj po Evroviziji nisem spremljala medijev. Opravila sem nekaj intervjujev po tem, v njih sem bila iskrena o okoliščinah, v katerih sem se znašla, in prevzela odgovornost za naš rezultat. Kaj naj rečem? Naredila sem vse, kar je bilo v moji moči, s tem, kar sem imela na razpolago. In še vedno verjamem, da smo storili vse, kar smo lahko.

Če vprašam malo drugače: koliko dejavnikov igra ključno vlogo pri Evroviziji, ki vplivajo na rezultati?
Mislim, da se kar večina ljudi zaveda, da igra vlogo kar precej dejavnikov poleg izvedbe in same skladbe.

Kako sami komentirate celotno afero o izmenjavi glasov, ki je prišla v javnost samo nekaj ur po Evrovizji in v kateri je odigral eno izmed glavnih vlog Azerbajdžan – torej država, ki je na koncu pristala s svojo pesmijo na drugem mestu?
Precej žalostno je, saj ko države kradejo glasove, jih kradejo neposredno drugim sodelujočim. Absurdno je. Če bi bilo po moje, jim ne bi nikoli več dovolila tekmovati … Toda gre za prav tiste države, ki predstavljajo finančno injekcijo izboru, zato jih na koncu samo udarijo po prstih in dovolijo, da tekmujejo še naprej. Če povem po resnici, se mi zdi precej nepošteno.

S katerim izmed izvajalcev ste ostali v stiku po Evroviziji?
Od časa do časa se slišim z Nino Zižić iz Črne gore. Ona je res tako 'kul', prizemljema in močna ženska.

Koliko ste spremljali zgodbo Emmelie De Forest? Mislite, da bi lahko od svoje zmage iztržila več, kot je?
V resnici nisem veliko slišala o njej po Evroviziji in nisem slišala njene zmagovalne pesmi na radijskih postajah več kot dvakrat lani. Vsaj ne tu v Sloveniji. Prav tu sem opazila največjo razliko med njeno pesmijo in pesmijo, s katero je slavila Loreen leta 2012.

Ravno včeraj je prišla vest, da se bo Slovenija udeležila tudi letošnjega izbora za pesem Evrovizije. Kako komentirate to odločitev?
Če so našli pokrovitelje, ki bodo lahko prispevali dovolj, da bodo poslali izvajalca na Evrovizijo, potem je pred celotno ekipo težko delo, da bodo prišli do želenega končnega rezultata in jim že zdaj ploskam, ker so se odločili za to potezo. Vesela sem, da lahko znova sodelujemo. Zakaj pa ne? Če bo pesem močna in izvajalec karizmatičen, nalezljiva melodija z mednarodno privlačnostjo ... Močno upam, da bo pokrovitelj tudi omogočil močno podporo za mednarodno promocijo, da se bodo res postavili močni temelji že pred nastopom v Köbenhavnu. Svojemu nasledniku pa že v tem trenutku želim vse najboljše.

Bi ponovili svojo evrovizijsko izkušnjo, če bi dobili tudi letos priložnost?
(Smeh). Mislim, da bi prišlo do vstaje, če bi znova poslali Američana na Evrovizijo (smeh). Toda vedno bom ponosna na priložnost, ki sem jo dobila, in hkrati tudi hvaležna zanjo. Mislim, da bo v meni vedno tlela manjša želja, da se še enkrat preizkusim na Evroviziji in s tem dobim možnost, da se predstavim še v izboljšani različici. Toda zdaj sem pomirjena s svojim izidom in iz vsega tega sem se naučila zelo pomembne lekcije. Če se lahko pobereš, potem ko si z višine padel zelo globoko, ostaneš ustvarjalen in iz vsega potegneš najboljše, potem si zmagal. Evrovizija mi je dala nekaj izjemnih priložnosti in projektov, na katerih delam danes. Najpomembnejša stvar je, da samo greš naprej.

Koliko se je spremenilo vaše življenje po Evroviziji?
Mislim, da toliko, kot sem pričakovala. Zaradi nje poznam več ljudi, ampak to je tudi vse. Vse drugo je isto. Imam za sabo doživetje več v življenju in nekaj lepih spominov.

Ena izmed sprememb, ki se vam je zgodila, je bila tudi, da so se ločile vaše poti z Xequtifz. Kako je to vplivalo na vas?
Izšlo se je dobro, kajti ko sem sprejela odločitev, da zapustim Xequtifz po petih letih sodelovanja, sem bila pripravljena na novo stopničko v življenju. Zato je bila odločitev lahka. Tudi oni so našli drug način, da so nadaljevali in vsi smo srečni (smeh).

S čim se zdaj največ ukvarjate v glasbenem smislu in kdaj bomo lahko slišali kaj novega od vas?
Od maja naprej sem bila precej dejavna in hvaležna sem zaradi tega. Številni ljudje so me poklicali in bili izjemno presenečeni nad rezultatom, ki smo ga dosegli v Malmöju, toda vsi so imeli željo, da sodelujem z njimi. Lani sem izdala štiri single v okviru mednarodnih sodelovanj. Organizirala sem tudi nov projekt, s katerim sem že nastopala v živo in pišem skladbe za založbe na Švedskem in v Amsterdamu. Imam tudi načrte, da izdam nov material tako v Sloveniji kot v mednarodnem merilu, tako da lahko pričakujete še precej glasbe iz moje strani (smeh).