Festival idrijske čipke. Foto: BoBo/Robert Zabukovec
Festival idrijske čipke. Foto: BoBo/Robert Zabukovec

Eden najlepših prizorov na festivalu je povorka godbenikov in tekmovalcev. Začetek tekmovanja je oznanila generalna direktorica Direktorata za turizem Dubravka Kalin. Kot je poudarila, jo navdušuje predvsem veliko število mladih udeleženk in udeležencev, kar pomeni, da se za idrijsko čipko res ni bati. "Tukaj ljudje živijo s to tradicijo, je del karakterja te destinacije, kar je tudi z vidika turizma izjemnega pomena," je dejala.

Čas za klekljanje tekmovalne naloge se je hitro iztekel. Tekmovalci so bili s svojim delom kar zadovoljni.

Festival je v treh dneh obiskalo veliko ljudi, tudi tujcev, med njimi skupina strastnih čipkaric iz Bavarske v Nemčiji. Ena izmed njih, Üte, je dejala, da jim je festival zelo všeč, kupile so veliko pripomočkov in zagotovo se bodo še vrnile.

Zadovoljni z izvedbo in obiskanostjo festivala so tudi na Zavodu za turizem Idrija. Direktorica Valerija Božič je dejala: "Najprej smo zadovoljni, ker je zdržalo vreme, saj je zelo muhasto zadnje čase. Zadovoljni pa smo tudi s festivalom, najbolj nas veseli, da so bile zelo dobro obiskane razstave, ki so glavni del festivala."

Pogled pa usmerjajo že v 43. Festival idrijske čipke, ko se jim bo kot ambasadorka pridružila Čebelarska zveza Slovenije. Glavna tema bo namreč Medeni preplet.