Tak je odtis motiva na mesto, ki ga bo že čez nekaj časa krasila prava tetovaža. Foto: MMC RTV SLO
Tak je odtis motiva na mesto, ki ga bo že čez nekaj časa krasila prava tetovaža. Foto: MMC RTV SLO
Če nimate ideje za motiv, jo lahko poiščete v enem izmed številnih katalogov s predlogi. Foto: MMC RTV SLO
Tako se preriše motiv na poseben papir, od koder se ga odtisne na mesto tetoviranja. Foto: MMC RTV SLO
Tetoviranje poteka s pomočjo pištole, v kateri je ena ali več igel. Igle so debele od 0,15 do 0,40 mm. V Evropi pa se najpogosteje uporabljajo igle debeline 0,35 mm. Foto: MMC RTV SLO
Za MMC o tetoviranju

Vse več mladih se odloča za različne načine "okraševanja" telesa. Med pogostimi je tetoviranje, o katerem smo več izvedeli v enem od ljubljanskih salonov.

Beseda tatu, tetovaža (tattoo), ki danes pomeni sliko, ki jo ustvarimo s preluknjanjem kože in črnilom, izhaja iz tahitske besede tat(a)u, kar pomeni "zaznamovati nekaj". Družba pozna tetoviranje že dolga stoletja.

Tudi vaše telo krasi tetovaža? Do konca februarja pošljite na Moj splet fotografijo tetovaže z zaznamkom tetoviranje. Med poslanimi fotografijami bomo v uredništvu MMC-ja izbrali 16 najboljših, med katerimi boste lahko marca z glasovanjem izbrali "naj slovensko tetovažo".

V nekaterih kulturah so bile tetovaže znak ugleda oziroma znak družbenega položaja in pripadnosti neki družbeni skupini, ki ni imela nujno pozitivne konotacije. Tetovirali so se tako pripadniki aristokracije kot kriminalci, zaporniki in poklicne prodajalke ljubezni. Čeprav danes postajajo tetovaže zgolj modni dodatek, so po svetu še vedno spoštovana umetnost, a hkrati za nekatere nesprejemljiva.

Fantje bi tigre, punce pa rožice
Po besedah mojstra tetoviranja v enem izmed ljubljanskih studijev, se najpogosteje tetovirajo ljudje v srednjih letih. Za trajno poslikavo telesa pa se odloči tudi vse več mladih. "Mladoletni morajo imeti dovoljenje staršev," je dodal tetovator. Glede na spol pa se razlikujejo tudi najpogostejši motivi tetoviranja: "Fantje imajo radi kakšne tigre, škorpijone ..., medtem ko se punce odločajo za nežnejše motive, kot so rožice, metuljčki ..."

Več o najbolj vročih zvezdniških tatujih si lahko preberete tukaj.

Najcenejša tetovaža 50 evrov, najdražja pa ...
Glede cen nam je mojster zaupal, da najcenejša tetovaža stane 50 evrov, in sicer gre za manjše, manj zapletene vzorce, medtem ko je za velike, ki krasijo cel hrbet ali nogo, treba odšteti več kot 2.500 evrov. Katero pa je najbolj nenavadno mesto, kamor si je stranka dala narediti tetovažo? Poglejte si v videointervjuju ...

Kje najbolj boli?

Po besedah tetovatorja "prebadanje" najbolj boli npr. na notranji strani roke, kjer je koža tanka in pri kosti, najmanj pa na podlahti ali rami, kjer se tetovira tudi največ strank.

Kaj pa postopek?
Mojstri tetoviranja uporabljajo posebno električno napravo v obliki male pištole. S pomočjo električnega motorčka z veliko hitrostjo zabadajo eno ali več igel (igle morajo biti razkužene) kakšen milimeter globoko v kožo. Še pred samim tetoviranjem je treba kožo, ki jo bo krasila tetovaža, obriti in razkužiti. Nanjo se nato nanese obris slike, med samim postopkom pa kožo izdelovalec ves čas maže s posebno kremo in nosi rokavice. Najprej vtetovira zunanje linije slike in se šele na koncu loti senčenja in barvanja tetovaže. Tetovaža se praviloma celi od 10 do 14 dni. Najprimernejši čas za tetoviranje pa je po besedah mojstra zima, saj tetovaža ne sme biti izpostavljena soncu.

Medicinska stroka obravnava tetovaže kot tujek
Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja so nam povedali, da tetoviranje, če je izvedeno profesionalno in če je zagotovljena sterilnost, načeloma ni nevarno. "Je pa tetovaža tujek, in če se vname, lahko povzroči granulom, obstaja pa tudi nevarnost za okužbo z aidsom. V primeru zapletov pa po odstranitvi tetovaže ostanejo brazgotine," je povedal primarij Matjaž Šolinc, dr. med. Pred časom so imeli več vnetij zaradi tetoviranja; znani so primeri dijakinj in moških, ki so se tetovirali v vojski. "Danes, ko je tetovaža le modni dodatek, je tega manj, saj če je zagotovljena sterilnost, tetoviranje ni nevarno".

Zgodovina tetoviranja

Tetovaža ali trajna poslikava telesa predstavlja hkrati moč, ošabnost, ugled, izvirnost in umetnost. Antropologi pa so našli tetovaže na kar 5.000 let starem mumuficiranem truplu. Glede na število tovrstnih najdb tetoviranih mumij vemo, da je bilo tetoviranje dokaj razširjeno že v antiki in pred njo. Pozneje, z razširitvijo Rimskokatoliške cerkve in njenega nauka, pa je bilo tetoviranje v Evropi prepovedano (tetoviranje so prepovedali leta 787). Tako se je ta umetnost razvijala bolj na Srednjem vzhodu in v Aziji.

A. M.

Oglejte si še nekaj zanimivih tetovaž. Morda dobite kakšno idejo zase ...

Za MMC o tetoviranju
Foto: http://www.exit.gs
Foto: http://www.exit.gs
Foto: http://www.exit.gs
Foto: http://www.exit.gs
Foto: http://www.exit.gs
Foto: http://www.exit.gs
Foto: http://www.exit.gs
Foto: http://www.exit.gs