Franc Grom je z veseljem pokazal, kakšni so videti pirhi, če so osvetljeni. Foto: MMC RTV SLO
Franc Grom je z veseljem pokazal, kakšni so videti pirhi, če so osvetljeni. Foto: MMC RTV SLO
O izdelavi vrhniških pirhov

Franc Grom izdeluje tako imenovane vrhniške pirhe že 16. leto, na idejo pa je prišel "po spletu okoliščin". Pri svojem delu uporablja zelo različne vrste orodij, tudi zobozdravstvene instrumente. Pri vrhniških pirhih gre po njegovih besedah za posebno okrasitev jajčne lupine.

Vabljeni k sodelovanju v MMC-jevi nagradni igri. Na Moj splet naložite fotografije velikonočnih pirhov z zaznamkom "pirhi". Najlepše tri čaka praktična nagrada.

Jajce je spihano, lupina pa z različnimi instrumenti spraskana, brušena, luknjana ... Tako na jajčni lupini naredi različne vrste okraskov, od značilnejših slovenskih simbolov, kot so vzorci čipke ali pa nageljni, pa do bolj "popularnih" nebesnih znamenj. "Gre za neke vrste kamnoseštvo. Na lupini je tudi apnenec, ki je kamnina," je dejal Grom.

Video na desni: Pogovor s Francem Gromom

Za izdelavo enega porabi dober teden dni, pirhe, ki so povsem naravni, pa izdeluje čez vse leto. Da je vzorec vidnejši, pa je treba pirhe osvetliti. Ob razsvetljeni notranjosti je poln in zapleten vzorec na krhki jajčni lupini še veliko bolj viden.

Pirh imata tudi Bill Clinton in japonski cesar
Gospod Grom pa je povedal še, da je njegove izdelke med razstavo v Tokiu videl sam japonski cesar. Bili so mu tako všeč, da je svojega kar naročil. Vrhniški pirh pa je ob obisku v Sloveniji dobil tudi nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton.

A. M.

V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate še nekaj fotografij vrhniških pirhov, ki jih je izdelal Franc Grom.

O izdelavi vrhniških pirhov