Kaj bo z Lentom?

Izvedba letošnjega festivala Lent je verjetno najbolj negotova v vsej njegovi več kot 30-letni zgodovini, čeprav zadnja leta vse skupaj ni potekalo čisto brez težav. Tudi tokrat je glavno vprašanje denar – organizator festivala Narodni dom Maribor je namreč pripravil 9-dnevni festivalski program, še vedno pa ni jasno, koliko sredstev lahko pričakujejo od mariborske občine kot ustanoviteljice.

"Znotraj tega bomo videli, kaj bomo lahko postavili, kaj bomo lahko dali na postavljene odre in prizorišča in ali bomo lahko računali tudi na kakšno vstopnino, o čemer pa dvomimo," je za Televizijo Slovenija pojasnil Boris Črnič iz Narodnega doma Maribor.

Župan Saša Arsenovič je pozneje dejal, da bodo denar za izvedbo festivala zagotovili. "Potencialna sredstva 250 tisoč, vendar mislim, da jih bomo letos glede na vse morali malo oklestiti. Festival bo, bo pa seveda moral manj stati, ker nas bo manj lahko v tem festivalu uživalo," pojasnjuje mariborski župan.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dodatno negotovost povzročajo tudi še vedno veljavni ukrepi o omejitvah zbiranja in druženja. V načrtu je izvedba Folkarta, postavitev Jurčkovega in Večerovega odra, art camp v parku pa naj bi potekal pred festivalom in tudi po njem. "V skrajnem primeru pa se bomo zagotovo bolj obrnili na domače izvajalce, da jim ponudimo priložnost, da se po dolgem času, če bo ta možnost, predstavijo tudi na enem odprtem koncertu," še dodaja Črnič.

V sklopu festivala naj bi tudi uradno odprli prenovljeni Glavni trg, odpadla pa naj bi ulična gledališča, glavni oder na Dravi, pod vprašajem je SladoLent. Pri Narodnem domu zatrjujejo, da festival lahko pripravijo do konca avgusta, neuradni pogovori z izvajalci že potekajo, težave tako povzroča le proračun. Ta bo narekoval tako obseg kot tudi kakovost festivala.