Gostja 200. oddaje Vikend paket je bila pevka Tanja Žagar. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Gostja 200. oddaje Vikend paket je bila pevka Tanja Žagar. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Oddaja Vikend paket, ki je na male zaslone prišla leta 2015, je praznovala okroglo obletnico: 200. izdajo.

Ob tej priložnosti so voditeljema lepe želje in čestitke poslali tako njuni voditeljski kolegi s TV Slovenija kot nekateri njuni gosti. V tokratni jubilejni oddaji so obujali spomine, v goste pa sta prišli Rosvita Pesek in Tanja Žagar, ki sta oba voditelja že večkrat razveselili kot gostji.

Vikend paket

Draga Berni in Jože, vem, da bi verjetno kaka nedelja na domačem kavču “sedla”, ampak ne bo šlo. Še najmanj 200 vama jih — pa tudi ostalim v ekipi — želim na Kolodvorski. No, pa saj smo tam vsi tako ali tako malo doma.

Čestitka Katarine Braniselj

Mi pa smo na kratko poklepetali z Bernardo in Jožetom pred 200. oddajo, pogovor se je vrtel predvsem okoli zadnjega leta in izzivov, ki jih je pred ustvarjalce oddaje – med njimi sta tudi urednik Tomaž Kregar ter redaktorica, novinarka in raziskovalka Ana Benkovič – postavila epidemija.

Bernarda pa nam je ob tem zaupala še, da svojemu sovoditelju pripravila "rojstnodnevno" presenečenje. "Jože mi je ob 100. in 150. oddaji pripravil presenečenje, v studio je pripeljal meni ljube: Železničarsko godbo Zidani Most in Harmonikarski orkester Tonija Sotoška, zdaj pa jaz pripravljam presenečenje zanj." In kakšno je bilo to presenečenje? Bernarda je "zarepala".


Od zadnje "okrogle" obletnice oddaje sta jih odvodila že 50, a v tem času se je marsikaj spremenilo. Vmes je bila oddaja zaradi pandemije deloma tudi na daljavo. Jože, vi ste voditeljsko delo nekaj časa – kot številni drugi Slovenci – opravljali kar od doma, s čimer se je na malih zaslonih znašel tudi del vaše družine. Kako so to sprejeli? In kako so to sprejeli vaši gledalci?
Jože: Ja, med javljanjem od doma mi je sem in tja delal družbo moj sin. Podobno so se odzvali tudi voditelji večernih oddaj, ki jih spremljam. Sine se še ne zaveda, kaj je počel. Je pa res, da ga sem in tja kdo na tržnici ali v gozdu ogovori: "O, tebe pa poznam!" No, pa seveda kak SMS dobita ponosni mama in babi (smeh).
Bernarda: Ja, ta koronasituacija je prinesla tudi kaj dobrega, namesto enega sem imela dva sovoditelja (smeh). Tudi Robežnik mlajši nas je vse očaral. In prinesel dodatno srčnost in spontanost v našo oddajo. Spomnim se, da sem ga med oddajo vprašala, koga najraje gleda na televiziji, prepričana, da bo odgovoril: Ata. A je otroško prostodušno dejal: Pujso Pepo.

Bravo, ekipa. To moram reči takoj, ker iskreno cenim vaše delo. Zelo dobro vem, kaj pomeni delati ob nedeljah, in to iz leta v leto. Vam se je uspelo vpisati med oddaje, ki so preživele toliko let in še zmeraj ste v najboljši formi. To na televiziji nikakor ni lahko, kaj šele samoumevno. Ko se je rojevala oddaja, sem bil odgovorni urednik, tako da sem na Vikend paket že od začetka posebej navezan, vedno rad pridem v oddajo, ker se pri vas enostavno dobro počutim in ker grem z vaše zelene zofe boljše volje, kot sem prišel. Kot mi je omenila kolegica Ana, ni skrivnost, da sem 'matičar' Bernarde in Jožeta, in če sem v življenju kriv za kak 'matchmaking', se z njima res lahko pohvalim. A čisto resno: nič ne pomaga, če oddaja nima ekipe, ki se ima rada in živi za svoje delo. Naj tako ostane. Želim vam uspešen zaključek sezone, morda bom kaj podobnega pisal čez nekaj leta za 300. oddajo, pri vas človek res ne ve.

Čestitka Maria Galuniča

Bernarda, med epidemijo ste začasno ostali skoraj popolnoma sami v studiu. Je bilo potrebnega veliko improviziranja, da je vse steklo?

Bernarda: Seveda je lažje in bolj prijetno, če sva z Jožetom skupaj z gosti v studiu. In saj veste, kako je s tehniko, zna zatajiti in potem se je treba znajti. Malo neugoden je tudi zamik pri videopogovorih, a se prav nič ne pritožujem, sem vesela in hvaležna, da smo med vsemi valovi korone imeli oddajo. Tudi odzivi gledalcev so bili številni in zelo pozitivni, v težkih časih prija sprostitev.

Zdaj sta že nekaj časa znova "združena", a obenem morata ves čas paziti na samozaščitne ukrepe. Kako težko je to pri oddaji, ki poteka v živo in v kateri se ves čas gibljeta po studiu? Gotovo se kdaj tudi spozabita?
Jože: Jaz hočem morda kdaj pred oddajo odnesti žvečilni gumi v smeti brez maske in potem v zadnjem trenutku ... opa! No, pa kakšen gost zaradi veselja ob snidenju že steguje roke, pa ga že na daleč ... TO PA NE! Enostavno se zavedava, da je to edini način, da varno nadaljujemo delo.

Bernarda: Ja, cela ekipa zelo spoštuje in se drži vseh previdnostnih ukrepov. Tako kot pravi Jože: To je edini varen način. In verjamem, da bomo objeme in druge izraze veselja ob snidenjih že še nadomestili.

V tokratni jubilejni oddaji bosta – priložnosti primerno – obujala spomine na zadnjih šest let oddaj. Nam lahko zaupata, na katero oddajo oz. njen del sta najbolj ponosna in zakaj?
Jože: To je vedno nehvaležno govoriti. No, mogoče so meni najljubše rubrike, ki so spletene okoli laganja. To pa zato, ker se tukaj res lepo poveže cel studio, vsi gostje, midva ... No, pa očitno je tudi luštno iskati lažnivce (smeh).
Bernarda: Joj, ti "naj izbori" tudi meni ne gredo dobro. Spontanosti v studiu mi vedno pospešijo utrip srca – nepredvidljivi trenutki, ki prinesejo smeh in včasih tudi rdeča lička. Oddajo v živo namreč lahko le do neke mere načrtuješ, vselej pogovor in dogajanje v studiu zavije na kakšno samosvojo pot.

Bernarda in Jože. Kdo je kdo? Foto: Žiga Culiberg
Bernarda in Jože. Kdo je kdo? Foto: Žiga Culiberg

Kaj? Dvestoti Vikend paket? Saj to pa ni kar tako. Ampak krasna ekipa, kakršna ste, si to dvestotico brez dvoma zaslužite. Velikokrat ste me gostili in čisto vsakič sem se v vaši družbi prijetno počutila, fino sem se naklepetala in kaj zapela. Moje posebne čestitke gredo dvema "taglavnima", ki sta različna, a se tako krasno dopolnjujeta. Draga Bernarda, dragi Jože, saj vesta: gremo na naslednjo dvestotko!

Alenka Godec

Gotovo se je v teh letih nabralo tudi velik odzivov gledalcev? Je kakšna pripomba, komentar, sporočilo pustila na vama poseben vtis oz. ste si ga še posebno zapomnili?
Jože: Jaz dobim v glavnem vprašanja glede Bernarde, ali je v živo tudi tako fejst (smeh).
Bernarda: Upam, da poveš, da ja (smeh). Mene pa ljudje največkrat, ko me kje srečajo, sprašujejo, kje imam Jožeta. Pa jim povem, da večinoma kar po svoje hodi po svetu (smeh).

V oddaji sta gostila številne sogovornike. Pa se vama je zgodilo, da bi kdo zadnji trenutek (iz morda popolnoma opravičljivih razlogov) gostovanje odpovedal? Kaj sta storila?
Jože: Jaz se tega ne spomnim. Je pa res, da ima selektiven spomin (smeh). Slabe stvari običajno pozabim.
Bernarda: Jaz se spominjam tudi slabših stvari (smeh). Je pa res, da se to ni zgodilo velikokrat. Ne bi bilo pošteno, če bi navajali imena. In v taki situaciji pride prav veliko znancev oz. njihovih telefonskih številk.

200 oddaj? To je eno tako mini otroštvo! Če človek pomisli, bodo malčki, ki so na svet privekali skupaj z rojstvom oddaje, letos septembra odšli v prvi razred osnovne šole. Iskrene čestitke Bernardi, Jožetu in celotni ekipi, ter še na najmanj 200 prijetnih, zabavnih, sproščenih, zanimivih nedeljskih popoldnevov! Na vsaj še eno mini otroštvo!

Čestitka Sekumadyja Condeja

Za vsako oddajo je "skritega" tudi veliko raziskovanja ozadja, brskanja za podrobnostmi iz življenja gostov, mar ne? Kaj pa v takih primerih?
Jože: Moj del je kljub vsemu nekakšna kombinacija zezanja in podajanja mnenja. Kot recimo debata ob šanku. Jaz sem barman. Barman mora biti pripravljen, gost ne tako zelo (smeh).
Bernarda: Torej sem jaz barwoman (smeh). In ta mora biti tako spreten/spretna, da zna tudi iz neznanih ali nenačrtovanih sestavin pripraviti kaj finega.

Delujeta kot zelo povezan voditeljski par. Se tudi zasebno družita ali se imata v službi popolnoma dovolj?
Jože: Naj vsaj nekaj ostane skrivnost (smeh).
Bernarda: Ja, naj (smeh).

Spodaj pa si lahko ogledate tudi nekaj zabavnih fotoutrinkov iz preteklih 199 oddaj.