Godler, Ana Marija Mitić in Boštjan Gorenc - Pižama se bodo v oddaji poigravali s sporočilno vrednostjo popularnih skladb in z biseri iz polpretekle zgodovine domače popglasbe. Foto: Barbara Zajc
Godler, Ana Marija Mitić in Boštjan Gorenc - Pižama se bodo v oddaji poigravali s sporočilno vrednostjo popularnih skladb in z biseri iz polpretekle zgodovine domače popglasbe. Foto: Barbara Zajc
Anja Križnik Tomažin
V vlogi voditeljice se bo preizkusila Anja Križnik Tomažin. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen

Poleg kuhe in odkrivanja skritega gosta se bosta v novi oddaji Ugani, kdo pride na večerjo? prepletala tudi glasba in komedija. Matjaž Javšnik bo prodajal mokre gospodinjske sanje, Godler pa se bo v družbi Ane Marije Mitić in Boštjana Gorenca - Pižame ukvarjal s sporočilno vrednostjo popularnih skladb in z biseri iz polpretekle zgodovine domače popglasbe.

V neposrednem soočenju z avtorji in izvajalci bomo - tako obljubljajo ustvarjalci oddaje - lahko (končno) izvedeli, kaj so avtorji besedila z nekaterimi svojimi domislicami želeli povedati. Pred prvo oddajo smo se pogovarjali z Godlerjem.


Videli smo vas že v vlogi profesorja Godlerja - kako pa se bo ocenjevanje skladb v Ugani, kdo pride na večerjo? razlikovalo od tega, če sploh?
Gre za popolnoma drugačno stvar. Takrat me je zanimala glasbena osnova skladb in plagiati, tokrat pa nas bodo zanimala besedila in intertekstualnost.

Kako bo pravzaprav videti ta analiza? Kdo bo izbiral skladbe, ki jih boste analizirali? Na kaj boste še posebej pozorni?
Skupaj z Ano Marijo Mitić in Matjažem Javšnikom bomo v obliki 'zasliševanja' oz. zagovora avtorja analizirali določene skladbe. Skladbe izbiramo skupaj. Nekatere bodo aktualne, druge pa stari biseri. Izrazito pozorni bomo na vse elemente teksta, ki izdajajo psihološka stanja avtorja.

Se morda bojite, da se boste kakšnemu glasbeniku zamerili?
Slovenski državljani si zaslužijo vedeti resnico!

Kaj mora po vašem mnenju imeti idealna skladba? Katera je to po vašem mnenju?
Nimam idealov, ker to omejuje. Vsaka skladba je posebna ... Ok, veliko skladb je zanič, ampak vsaka je posebna. Ok, nekatere skladbe so porazne do konca, ampak še vedno je vsaka posebna. Ok, ne morem poudariti, kako grozljivo zanič in nekvalitetne, poceni in popolnoma brez okusa so nekatere skladbe, ampak to še ne pomeni, da ni vsaka izmed njih posebna.