Milena Zupančič velja za prvo damo slovenskega gledališča. Foto: BoBo
Milena Zupančič velja za prvo damo slovenskega gledališča. Foto: BoBo

Legendarna slovenska igralka, ki je decembra dopolnila 67 let, še vedno navdušuje v Drami v predstavi Boris, Milena, Radko, v kateri so združili moči trije že upokojeni igralci, režiser predstave pa je Dušan Jovanović, sicer tudi Milenin življenjski partner.

Zupančičeva, klena Gorenjka, ki živi na Bohinjski Beli, je gostovala pri Mojci Mavec v oddaji Dobro jutro. Večkrat se je morala odločiti med dvema ponujenima možnostma. Tako je dejala, da bi med Bledom in Bohinjem izbrala drugega, saj "je ohranil malo več naravne lepote, Bled pa so preveč izumetničili", med parterjem in ložo pa parter, saj je "vedno fino biti v družbi".

"Podpis ne pomeni prav nič"
Nekdanja ambasadorka Unicefa, ki je bila v preteklosti v zvezi z igralcem Radkom Poličem, zdaj pa je že vrsto let srečna z Jovanovićem, potrebe po poroki ne čuti. "Poroka ali 'koruza'? Kakor se kdo želi odločiti, sama sem bolj za 'koruzo'. Mislim, da neki pečat, podpis uradnim oblastem, ne pomeni prav nič. Pomembno je, kako se dva človeka razumeta, pa če imata podpis ali ne," je dejala igralka, ki ji je zgodnje vstajanje popolnoma tuje, saj je, kot večina igralcev, nočna ptica.

Milena, ki je v svoji bogati karieri odigrala ogromno glavnih ženskih vlog, si je včasih zaželela, da bi lahko upodobila tudi kakšnega močnega moškega. "Saj so ženske tudi lahko zelo zlobne, a večkrat sem si želela odigrati Riharda III. kot primer skrajne zlobe. Lady Macbeth glede tega Rihardu ne seže niti do kolen," je dejala Gorenjka, ki pa se ne bi mogla odločiti med življenjem na vasi ali v mestu.

"Vse življenje živim na vasi, a če bi morala živeti samo tam, mi najbrž ne bi bilo tako dobro. V vasi se lahko spočiješ in daš misli na pašo, tam so običajno tudi bližji stiki z ljudmi. A samo vaško življenje mi tudi ne bi ustrezalo," meni legendarna Presečnikova Meta iz klasike Cvetje v jeseni.

Deset pred deseto z Mileno Zupančič
Deset pred deseto z Mileno Zupančič