Evroposlanka Tanja Fajon je popolnoma navdušila Albance, ki so ji v Tirani posvetili gostinski lokal. Foto: MMC RTV SLO
Evroposlanka Tanja Fajon je popolnoma navdušila Albance, ki so ji v Tirani posvetili gostinski lokal. Foto: MMC RTV SLO

Bastri Malaj, lastnik kavarne s svetlečim napisom Fajon na ulici Jordan Misja v bližini Male Mošeje, je za albanske medije povedal, da bo ime Tanje Fajon vsak Albanec ohranil v spominu zaradi njene podpore pri odpravljanju vizumov za vstop v schengenski prostor.

"V času, ko je Evropska skupnost obravnavala liberalizacijo vizumov, je bilo tukaj mnogo domačinov, zlasti med zadnjo sejo, ko je bila liberalizacija sprejeta. Prenos je bil zelo gledan in vsi smo ploskali Tanji Fajon, zato se mi je porodila zamisel, da bi lokal poimenoval po njej," pravi Malaj in dodaja, da ime lokala podpirajo tudi domačini, ki si z njim delijo enako mnenje in spoštovanje do Fajonove in njene vloge. "Res je, ko smo tukaj stali in gledali glasovanje, so mi vsi to predlagali, saj se je lokal takrat še gradil. Na koncu smo vsi ploskali od hvaležnosti," je dejal.

Poseben kotiček, posvečen Fajonovi
V kavarni nameravajo urediti poseben kotiček, ki so ga že poimenovali Kdo ne ljubi Tanje Fajon. V njem naj bi poleg fotografij Fajonove in njenih citatov, namenjenih državljankam in državljanom Albanije, sezidali tudi slap, ki simbolizira albanski boj za svobodna potovanja v EU, so sporočili iz pisarne evropske poslanke.

Če bi se evropska poslanka odločila obiskati Tirano, bi obisk lokala nedvomno moral biti na njenem dnevnem redu, saj bi bila, kot pravi Malaj, njihova posebna gostja: "Vse je odvisno od Tanje, to sploh ni vprašljivo, ona je častna gostja lokala!"

Spodaj si lahko ogledate videoposnetek, ki so ga o tem dogodku predvajali na poročilih albanske televizije.