Utrinek iz lanskoletnega dogajanja zadnjo noč pod šotorom na Rock Otočcu. Foto: Rok Kopina
Utrinek iz lanskoletnega dogajanja zadnjo noč pod šotorom na Rock Otočcu. Foto: Rok Kopina
Gogol Bordello
Gogol Bordello se bodo na Otočec pripeljali z dvema avtobusoma. Foto: Organizator
Siddharta
Siddharta se že nekaj časa pripravlja na rockopero. Med drugim je v tem času sodelovala v projektu teatra Anton Podbevšek z naslovom Livingstonov poslednji poljub. Foto: Boštjan Pucelj

Največja uganka letošnjega festivala ob reki Krki ostaja rockopera Človek z bombami, ki jo bodo na odru Rock Otočca izvedli v okviru letošnjega EPK-ja. "Glavno glasbeno vlogo bo odigrala skupina Siddharta, ki že nekaj mesecev pripravlja in snema glasbo za ta projekt. Nastopili bodo tudi razni operni in rockpevci, inštrumentalisti in plesalci. Posvečena bo Antonu Podbevšku in Srečku Kosovelu," je za MMC pojasnil oče festivala Franci Kek.

Keka v nekoliko bolj zadržani vlogi, kot smo ga vajeni - saj, kot je priznal sam, so mu velike težave povzročale slovenske pesmi, ki so jih prepevali med snemenjem - boste lahko spremljali ob 20.00 na 1. programu TV Slovenija v kvizu Moja Slovenija.
Poleg njega so se poletnim melodijam ob priljubljenih igrah in nalogah predali še voditelj Boštjan Romih, stara znanca Marijevih oddaj - pevca Eva Černe in Omar Naber, nekdanja vrhunska smučarka Katja Koren in pevka Regina.

Kot je dejal Kek, bo rockopera namenjena predvsem domačim gledalcem. "Toda v okviru Evropske prestolnice kulture, katere temeljni projekt je Človek z bombami, bo to presežek, ki ga bo Slovenija ponudila Evropi. In ne obratno (Evropa nam)," je še pojasnil.

Več pa si lahko preberete spodaj.


Manj kot mesec dni nas loči od festivala Rock Otočec. Seznam nastopajočih je znan. Koliko organizacijskega dela pa je zdaj še v ozadju?
Nastopajoči finančno pomenijo približno četrtino vseh stroškov. Pri delu s festivalom pa se je z njimi treba ukvarjati še manj. Veliko je za postoriti na medijskem področju, delu s pokrovitelji, potekajo dogovori in priprave v zvezi z logistiko - ozvočenje, redarska služba, zdravstveno dežurstvo, gasilsko dežurstvo, priprava festivalskega prizorišča, ograditev, šotori, odri, strehe, električni agregati ... Od gradu, ki je oddaljen približno 400 metrov, je treba pripeljati vodo ...

Ena izmed največjih ugank ostaja prvi dan - tj. rockopera Človek z bombami. Lahko poveste malo več o njenem konceptu - kdo vse bo nastopal, kje, kdaj ...?
Prvi dan je skorajda že razprodan, zato bo verjetno De tonacija človeka z bombami na sporedu še en dan prej - v torek. Gre za spektakel v režiji Matjaža Bergerja, ravnatelja teatra Anton Podbevšek. Glavno glasbeno vlogo bo odigrala skupina Siddharta, ki že nekaj mesecev pripravlja in snema glasbo za ta projekt. Nastopili bodo tudi razni operni in rockpevci, inštrumentalisti in plesalci. Posvečena bo Antonu Podbevšku in Srečku Kosovelu.

Komu je prvi dan - tj. dan, ko bo na sporedu rockopera - v osnovi namenjen?
Namenjen je Evropi. Seveda v prvi vrsti tudi domačim gledalcem. Toda v okviru Evropske prestolnice kulture, katere temeljni projekt je Človek z bombami, bo to presežek, ki ga bo Slovenija ponudila Evropi. In ne obratno (Evropa nam).

Ste imeli letos kaj težav s privabljanjem nastopajočih? So bolj zavračali ali sprejemali vabila?
Pri velikih imenih svetovne glasbe, ki jih je letos spet kar nekaj, so vedno težave. V terminu, ko poteka Rock Otočec, je po svetu veliko festivalov, s katerimi se borimo, da bi določena skupina tisti konec tedna prišla prav k nam.

Glede na to, da je festival na prostem: kako je z zahtevami nastopajočih? Imajo kakšne posebne zahteve - predvsem Gogol Bordello in NYPC?
Gogol Bordello pridejo z dvema avtobusoma. V ekipi je 18 ljudi. Na Otočcu bodo kar dva dni. Verjetno so slišali, da je lani kitarist skupine Guano Apes dejal, da bi si najraje kar postavil šotor in ostal na Otočcu, ker je tam tako zelo lepo. Pevka pa je dodala, da se zaradi idilične narave ob reki Krki boji peti naglas (smeh).

Tisti, ki še oklevajo med Rock Otočcem in drugimi festivali: zakaj bi po vašem mnenju morali obiskati festival ob reki Krki?
Naj vprašajo tiste, ki so pri nas že bili. Pevec skupine The Subways Billy Lunn je na primer za nočno zabavo pod glavnim šotorom Rock Otočca, kjer se je po njihovem nastopu z obiskovalci družil do petih zjutraj, dejal, da je bil to eden izmed najlepših trenutkov njegovega življenja.