Klape polnijo dvorane. Foto: MMC RTV SLO
Klape polnijo dvorane. Foto: MMC RTV SLO
Klapa Cambi
Klape so zadnja leta postale pravi magnet za občinstvo. Foto: Osebni arhiv organizatorja
Slavko Ivančič
Iz vsakdanjika pevca v klapi ... Foto: Osebni arhiv Slavka Ivančiča
Slavko Ivančič
Ivančiča smo močno spoznali že kot pevca na našem popularnem glasbenem prizorišču. Foto: Osebni arhiv Slavka Ivančiča

Razlogov, zakaj so koncerti razprodani, je več. Kot nam je povedal vodja klape Solinar Slavko Ivančič - nekdanji pevec skupine Faraoni in nato solistični izvajalec -, Slovence na koncerte klap vabi zgodovinska navezanost na Jadransko obalo in vse, kar gre zraven: "Spomini na počitnice, na nekaj lepega, toplega in mogoče tudi nekaj, kaj je nekoč bilo naše skupno bogastvo." Ivančič trdi, da sta k priljubljenosti klap pripomogla tudi evforija po legendarnem koncertu klap na Poljudu ter pojav nešteto kakovostnih klap in že ponarodelih skladb, kot so Da te mogu s pismom zvati, Vilo moja, Ribari, Ribar plete, Maslina je neobrana ... "Kakor tudi priredbe najbolj znanih dalmatinskih ter zelo kakovostno in profesionalno izpeljani koncerti - reklama, navzočnost v medijih, odnos do nastopajočih," je še dodal Ivančič.

Ivančič se bo skupaj s klapo Solinar v družbi Tomislava Bralića in klape Intrade, klape Masline, klape Cambi, klape Kumpanji, klape Sv. Juraj HRM, klape Kontrade, klape Srdela in klape Subrenum vrnil v Stožice 18. marca. Kot posebna gosta pa se jim bosta pridružila hrvaška pevca Danijela in Petar Grašo.

Zbor in klapa - tako različna, a hkrati podobna
Razlika med petjem v zboru oz. klapi je ogromna, ampak po čisto glasbeni plati je osnovna postavitev vokalov skoraj identična, pojasnjuje Ivančič. "Je pa razlika v vokalih, ki so pri klapskem petju bolj grleni. Zraven je še znano ljudsko petje iz Dalmatinske zagore, ki ga v Sloveniji tak rekoč ne poznamo," dodaja pevec.

V klapi ljudi vežejo ljubezen do pesmi, prijateljstvo in druženje. "Morate vedeti, da dalmatinska klapska pesem ne izvira iz mesta in v osnovi nima urbanega nastavka - vsaj na začetku ne. To je namreč tradicionalno petje težakov in kmetov po končanem delu ob kapljici rujnega in v družbi prijateljev," je pojasnil Ivančič.

A kljub razlikam zbore (ki so prav tako zelo priljubljeni pri nas) in klape povezuje tista osnovna stvar - petje. "Veliko pevcev se iz pevskih zborov preseli v manjšo zasedbo, klapo. Je pa gotovo poglavitni razlog širša popularnost klapske pasmi in število ljudi, ki spremljajo tovrstne koncerte - za amaterske pevce je takšna popularnost poplačilo za ves trud," trdi Ivančič.

Iz dneva klape
In če je nekoč veljalo, da so klape zbirališče prijateljev, so danes postali že pravi "delavci", vpeti v kolesje glasbene industrije: "Ko se odpravimo z Obale, recimo v Stožice ali Maribor, je zbor v Kopru pri hiši refoška. Na poti do dvorane obvezno "kafe" nekje na avtocesti. Prihod v dvorano, namestitev v garderobo in odhod na tonsko vajo - vedno po točnem razporedu. Po tonski vaji klepet s prijatelji iz drugih klap, malica ali pozno kosilo, kratek sprehod. Po vrnitvi v dvorano sledijo segrevanje glasilk, zadnja vaja, oblačenje, pregled urejenosti ... Napoved voditelja in smo že pred večtisočglavo množico."