Vlado Kreslin žuga vsem tistim, ki smeti puščajo v naravi. Foto: BoBo
Vlado Kreslin žuga vsem tistim, ki smeti puščajo v naravi. Foto: BoBo

Glasbenik, ki je eden izmed številnih znanih Slovencev, ki so svojo prepoznavnost "posodili" projektu Očistimo Slovenijo 2012, je v pogovoru za MMC pojasnil, da bo tudi sam prihodnjo soboto "nekje ob Muri s prijatelji in družino ter z vrečo v roki".

Ob tem je poudaril, da to zanj ne bo prvič: "Ob reki Muri pogosto pobiram smeti in to pogosto prav na "ribiških" mestih." Prepogosto namreč naleti na odvržene pločevinke piva in plastenke, ljudi, ki to počnejo pa težko razume, pravi. "Smeti v naravi morajo biti eksces, človek, ki jih pušča za sabo, pa neljuba izjema in sramota," še dodaja.

Kreslin je v pogovoru še razkril, da je bil tudi sam v 80. letih precej aktiven v zelenem gibanju in boju za ohranitev reke Mure. "Pravzaprav je bil to tudi eden od razlogov za moje nastopanje z Beltinško bando. Naši prvi nastopi so bili namreč na "zelenih mitingih"," se spominja.

Njegove zelene pesmi navdušile tudi ekologe
Kreslin, ki v svojih pesmih pogosto opeva lepoto narave, predvsem "domače" Mure, se je akciji pridružil še malo drugače - v sodelovanju z organizatorji je namreč napisal besedilo za himno akcije in jo zapel skupaj z otroki. "Pred meseci me je poklicala Petra, predsednica Društva Ekologi brez meja, in mi zaupala, da ji oz. jim naše pesmi ljubo in zeleno zvenijo in bi si želeli sposoditi katero od njih za nekakšno zaščitno melodijo akcije Očistimo Slovenijo/Očistimo svet," pojasnjuje.

"Po krajšem pogovoru sva začutila "naravno partnerstvo" in predlagal sem ji, da bi za to priložnost morda ustvarili kakšno novo pesem," razlaga Prekmurec in dodaja, da je besedilo napisal sam, Miro Tomassini (Tomas) je napisal glasbo, "povabili smo Pevski zbor OŠ Bežigrad in pevski zbor URI-Soča in nastala je Okna na stežaj".

Video snemali po (skoraj) vsem svetu
Pozneje so posneli še videospot pod taktirko Mihe Tozona, razlaga Kreslin in dodaja, da so posnetek pesmi ekologi "razposlali na vse konce sveta, kjer so jo zapeli otroci in prostovoljci, sam pa sem nekaj kadrov posnel v New Yorku".

Tanja Kozorog Blatnik

Videospot, ki je nastal, si lahko ogledate spodaj.