Pustna delegacija. Foto: BoBo
Pustna delegacija. Foto: BoBo

Delegacijo pustnih likov in mask s Ptujskega je danes sprejela podpredsednica državnega zbora Meira Hot. Četici, na čelu katere so bili glasni preganjalci zime kurenti, je dejala, da je zunaj "res prava zima", ki jo morajo čim prej odgnati.

Preganjajo zimo. Foto: BoBo
Preganjajo zimo. Foto: BoBo

Pustno delegacijo, ki vsako leto tradicionalno obišče državni zbor, sta spremljala 18. princ ptujskega karnevala Hinko Šoštarič, vitez Hinko Sodinski, plemeniti Gall in županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek. Ta je Hot ob tej priložnosti izročila poslanico z vabilom na 63. Kurentovanje in spremljajoče prireditve, ki bodo na Ptuju potekale med 11. in 21. februarjem 2023.

"Polepšali in popestrili ste nam dan," je dejala Hot, ki se je v imenu predsednice državnega zbora zahvalila za današnji obisk ptujskih pustnih mask in za to, ker so tudi v Ljubljano pripeljali peti letni čas. Prav tako je izrazila hvaležnost, da "gojijo to izjemno slovensko kulturno dediščino".

Veselila naj bi se tudi obiska nedavno odprte Kurentove hiše. Ta je plod prizadevanj društev, ki ohranjajo tradicijo kurenta in njegovega obredja. Ptujska občina in Zveza društev kurentov, idejni pobudnik in realizator tega projekta, ki ima več kot 1100 članov, sta jo namreč na Ptuju odprla pred kratkim. Kurenta predstavlja in postavlja na pomembno mesto zgodovinskega pomena.

Kurenti tradicionalno obiskali parlament