Poslanstvo kurentov je, da odženejo zimo in zlo v zameno za pomlad, srečo in dobro letino. Foto: Organizator/RTV SLO
Poslanstvo kurentov je, da odženejo zimo in zlo v zameno za pomlad, srečo in dobro letino. Foto: Organizator/RTV SLO
Kurentov skok
Kurentov skok je po tradiciji znanilec slovitega ptujskega kurentovanja. Foto: MMC RTV SLO
Ptuj
Prvo kurentovanje je bilo leta 1960. Foto: BoBo

"Po ljudskem izročilu in tradiciji je čas po svečnici tisti, ko lahko kurenti nadenejo svoje oprave in začnejo s svojim obredjem, ki traja do polnoči pred pepelnico," je za STA povedal vodja 52. kurentovanja Branko Brumen. Po njegovih besedah se ob tej priložnosti na domačiji v Budini pri Ptuju običajno zbere več kot 500 kurentov, letos pa jih pričakujejo kar tisoč.

Glavni dogodek EPK-ja na Ptuju
Kurentovanje, ki je v okviru Festivala umetnosti in dediščine eden glavnih točk ptujskega programa Evropske prestolnice kulture (EPK), bo tokrat še bolj mednarodno obarvano kot doslej. Festival bo razdeljen je na tri dele (Etnofest, Artfest in Karnevalfest).

Kot je na novinarski konferenci povedal ptujski župan Štefan Čelan, želijo ustvariti enega največjih etnoloških festivalov na svetu, zato bodo, začenši z letošnjim letom, poskušali na Ptuj privabiti čim več likov in pustnih tradicij z vsega sveta. "Naša ambicija je, da se uveljavi prepričanje, da morate biti na Ptuju, če hočete kaj pomeniti v svetu etnografije," je dejal.

Osrednji dogodki med 11. in 21. februarjem
10. februarja bo slovesnost ob uradnem odprtju EPK-ja na Ptuju. Takrat bodo uprizorili glasbeno-gledališki spektakel Kurentova svatba, zgodbo, vezano na tradicionalne pustne like in etnografsko izročilo tega okolja.

Osrednji dogodki Kurentovanja pa se bodo zvrstili med 11. in 21. februarjem, ko organizatorji pričakujejo 20.000 udeležencev in nastopajočih iz 18 držav z vsega sveta, v občinstvu pa najmanj 200.000 ljudi.

V nasprotju s prejšnjimi leti bi po Čelanovih besedah radi dali večji poudarek soboti ob odprtju (11. februar). Na ta dan župan tradicionalno preda oblast princu karnevala, ki bo ob pustu vodil mestno oblast. Temu obredu bosta sledila povorka tradicionalnih pustnih likov in 1. medcelinski Etnofest z maskami z vsega sveta.

Največ obiskovalcev bo na pustni povorki
Poleg tega bodo med 11. in 21. februarjem organizirali še mednarodno karnevalsko srečanje pihalnih godb in mažoretnih skupin, tradicionalno dobrodelno kulinarično Obarjado, simpozij o kulturni dediščini Slovenije, vrsto razstav in delavnic, na pustno soboto 18. februarja pa bodo med drugim prvič uprizorili pustno poroko.

Največ obiskovalcev še vedno pričakujejo v nedeljo, 19. februarja, ko bo mednarodna pustna in karnevalska povorka, v kateri pričakujejo od 4.000 do 5.000 udeležencev. "Letošnje kurentovanje je prelomno, saj dobiva s pomembno vlogo v programu EPK-ja tudi izrazito mednarodno razsežnost," je pojasnil vodja prireditve Branko Brumen.