Sejem poteka v soboto in nedeljo med 9. in 17. uro. Foto: Radio Slovenija
Sejem poteka v soboto in nedeljo med 9. in 17. uro. Foto: Radio Slovenija

Na Ptujskem se pripravljajo na kurentovanje, ki bo letos potekalo med 3. in 13. februarjem. Tako je že ves januar ob koncih tedna na sejmih kurentove opreme mogoče zamenjati ali kupiti rabljeno opremo najbolj znamenitega etnografskega pustnega lika pri nas. Zadnja priložnost za nakup je ta konec tedna v ptujski primestni četrti Spuhlja.

"Prodajalci prinesejo svoje stvari in izdelke na naš sejem, tam jih naši prodajalci sprejmejo in prevzamejo ter v njihovem imenu prodajajo," je povedal predsednik Kulturnega društva folklornih dejavnosti Korant Spuhlja Igor Vidovič in poudaril, da so sejmi pomembna priprava na kurentovanje.

"Rabljeno opravo za odraslega lahko dobite za do 1000 evrov, za otroke pa stane med 500 in 600 evri," je še delil Vidovič in dodal, da je predvsem po otroških oblekah povpraševanja veliko. Za kurentov podmladek sicer pripravljajo tudi delavnice, pričakujejo tudi obisk princa karnevala.

Čeprav kurentije niso poceni, pa na najstarejšem sejmu rabljene korantove opreme – letos bo v Spuhlji že trideseti – pričakujejo gnečo. Sejem poteka v soboto in nedeljo med 9. in 17. uro.

Prvič se bodo kurentovi zvonci oglasili na svečnico ob polnoči

Na Dravsko-ptujskem polju in v Halozah, kjer je kurent doma, že vse nestrpno pričakuje njegov čas in kurentove obhode po domovih, ki so od leta 2017 vpisani tudi na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. "Kurenti in koranti se zimi zahvaljujemo, da je zemljo spočila," je povedal Aleš Ivančič, predsednik Zveze društev kurentov.

Prvič se bodo kurentovi zvonci oglasili na svečnico ob polnoči, torej z 2. na 3. februar, kot veleva tradicija, s čimer se bo v Podravju začel pust oziroma peti letni čas.

Ptujčani v polnih pripravah na Kurentovanje