Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Edinstven festival v pokrajini bo na ulice in trge najstarejšega mesta privabil avtohtone in druge maske iz vse Slovenije in Evrope.

Kot je poudarila županja Ptuja Nuška Gajšek, bo letošnje dogajanje zgoščeno že od kurentovega skoka naprej: "Dobrih 10 dni nas še loči od začetka Kurentovanja, za katero si seveda vsi želimo, da bi ga tudi letos izpeljali vsaj tako uspešno kot pretekla leta. Mislim, da smo lahko z lanskim izkupičkom vsi skupaj zadovoljni. Gre za res kratko, zgoščeno obdobje tako z vidika dogodkov kot vsega tistega, kar Kurentovanje spremlja. Mi smo na vse pripravljeni."

Uradni začetek letošnjih kurentovih opravil bo že v noči z 2. na 3. februar, ko bodo začetek pustnega časa naznanili častilci pradavne tradicije s Kurentovim skokom natanko opolnoči na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini pri Ptuju. Prav tako bodo kurenti v istem času zazvonili drugod po Dravskem in Ptujskem polju, ponekod bodo orači orali prvo brazdo.

Osrednja dogodka tudi letos ostajata mednarodna Etno- in KarnevalFest. EtnoFest bo združil avtohtone lokalne in druge etnografske like Slovenije in tujine že v soboto, 3. februarja; dogodka se bo udeležilo več kot 2139 častilcev pustne tradicije. Mesto Ptuj bo na pustno nedeljo, 11. februarja, v sklopu KarnevalFesta – Mednarodne karnevalske povorke – upravičilo sloves največje pustnokarnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bo nastopilo več kot 2740 udeležencev.

Dan kurentovih skupin

Kot vsako leto bo umetniško dogajanje obarvala mednarodna likovna prireditev Ex-Tempore – odprtje razstave bo potekalo 9. februarja. Skozi večerne dogodke med 4. in 12. februarjem bo mogoče spoznati večino etnografskih likov lokalnega okolja. Ti se bodo vsakodnevno predstavljali v starem mestnem jedru. Izpostaviti velja Dan kurentovih in korantovih skupin, katerega soorganizator je Zveza društev kurentov, ko bo v sredo, 7. februarja, mesto obiskalo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov. Tudi pustna sobota bo razlog za obisk mesta, saj bo ob Sobotnem pustnem korzu potekala tudi največja pustna zabava za otroke na prostem, večer pa bo postregel z Nočnim spektaklom.

"Letos smo poseben poudarek dali pustni soboti. Ugotavljamo namreč, da so konci tedna zelo dobro obiskani, da ljudje prihajajo, da želijo doživeti in podoživeti našo dediščino. Želijo videti, zakaj je Kurentovanje tako posebno, in zato smo fokus letos dali prav temu dnevu," je povedala direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec.

Za dokaz prenašanja pustne tradicije na najmlajše bo 12. februarja poskrbela Povorka otrok iz vrtcev v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se je udeležijo otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad.

Na vseh prireditvah organizatorji pričakujejo približno 6800 udeležencev iz sedmih držav, kar Kurentovanje uvršča med največje prikaze pustne dediščine v Sloveniji in Evropi. Letošnje Kurentovanje se končuje 13. februarja, ko je na Ptuju slovo od pusta še posebno praznično. Opoldne Ptujčani odložijo delo in se pridružijo zabavam v mestu in njegovih lokalih do poznih večernih ur.

Organizatorji težijo k cilju, da ima prireditev pozitivne učinke tudi na gospodarstvo in turizem v mestu. Kot v preteklih letih bodo z najrazličnejšo animacijo in prikazi obhodov različnih etnografskih in drugih pustnih likov obiskovalce letos poskušali zadržati v mestu čim dlje, tudi po končanih osrednjih povorkah, ko bodo na več lokacijah obiskovalce zabavale glasbene skupine, didžeji … Gostinci s Ptuja in iz okolice so dobili priložnost, da ob trasi povork postavijo stojnice in ponudijo svoje izdelke in storitve. Za turiste so se pripravila tudi različna doživetja.