Pisani trakovi in pustne podobe že krasijo najstarejše slovensko mesto. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Pisani trakovi in pustne podobe že krasijo najstarejše slovensko mesto. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Ob polnoči bodo na Ptujskem s Kurentovim skokom vstopili v pustni čas, ki bo letos trajal vse do 1. marca.

"Letos nam je sama narava onemogočila, da bi se zbrali v večjem številu, zato bomo Kurentov skok naredili vsak na svojem dvorišču, vsak na svoji ulici, vsak v svoji vasi," je za TV Slovenija povedal Zvonko Križaj, pobudnik Kurentovega skoka in nekdanji princ karnevala.

Foto: BoBo/Borut Živulovič
Foto: BoBo/Borut Živulovič

Že drugo leto zapored na Kurentovanju ne bo množičnih prireditev, večino dogajanja so namreč zaradi epidemije preselili na splet. Bodo pa organizirali otroške delavnice, v izložbah po mestu bo razstava etnoloških pustnih likov. "To so neke mehke oblike, prek katerih lahko širimo to poslanstvo kurentovanja, ki je v našem širšem okolju zelo močno zaznamovano. In kljub vsemu gradimo na prireditvi in delamo osnovo za 63. Kurentovanje," je povedala Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

"Ptuj bo v pustnem okrasju in mogoče bo videti in doživeti predvsem kurente in druge tradicionalne like v starem mestnem jedru Ptuja ter tudi okoliških vaseh in občinah," je povedal Branko Brumen, predsednik Kurentovanja in generalni sekretar FECC-ja.

V predkoronskem času so sicer na ptujskem Kurentovanju našteli več kot 100 tisoč obiskovalcev od blizu in daleč, ki so močno napolnili tamkajšnjo turistično malho. "Če smo lahko v preteklih letih, če vzamemo za primer 60. Kurentovanje, ob koncu tedna zapolnili vse nočitvene kapacitete na Ptuju, je zgodba letos precej drugačna," pojasnjuje Tanja Srečkovič Bolšec.

Vseeno pa na Ptujskem med 19. februarjem in 1. marcem pričakujejo dober turistični obisk, saj kljub odpovedi množičnih prireditev tradicionalnih mask ne bo manjkalo.

Kurentovanje letos znova okrnjeno