Lačni Franz. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lačni Franz. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Zoran Predin bo s svojo skupino letos otvoril festival Bled, glasbeni festival akustičnega, klasičnega in napredka v tradicionalnih glasbenih oblikah. Čeprav je temelj festivala klasična glasba, pa prav začetni koncert ponuja vpogled v širše glasbene aspiracije ustvarjalcev programa.

Ob pestrem sporedu koncertov bodo potekali mojstrski tečaji, v katerih glasbeni mojstri iz vsega sveta znanje delijo z mladimi glasbeniki. Akustični koncertni program skupine Lačni Franz z naslovom Nova nebesa prinaša izbor pesmi, prilagojenih in bolj primernih za sedečo publiko. Prepletli so različne glasbene žanre, šanson, gypsy swing in akustični indie rock, "v dve uri nagajivosti, nostalgije in črnega humorja, da skupaj s publiko na koncertu pričarajo usodi novo doživetje", piše na spletni strani festivala.

Pomemben del Festivala Bled so tudi letos mojstrski tečaji, v katerih izkušeni domači in tuji glasbeni mojstri svoje znanje delijo z mladimi glasbeniki. Foto: Boris Pretnar/Festival Bled
Pomemben del Festivala Bled so tudi letos mojstrski tečaji, v katerih izkušeni domači in tuji glasbeni mojstri svoje znanje delijo z mladimi glasbeniki. Foto: Boris Pretnar/Festival Bled

Poleg omenjenega bomo lahko prisluhnili še klavirskemu recitalu leta 2003 rojenega pianista Maka Munija Mihevca, večeru popularnih arij, duetov in tercetov iz oper in operet Opera Pannonica, koncertu sakralne glasbe Ave verum, koncertu Berlin Tokyo Quarteta in koncertu Iztoka Mlakarja. Slednji je, kot je razvidno na spletni strani festivala in običajno za njegove nastope, že razprodan.

Na festivalu bo nastopil tudi harmonikar Ludo Marien z orkestrom harmonik MOL, v programu je napovedan tudi koncert Violinomania. Nastopili bodo še Leighton Park School Orchestra iz angleškega mesta Berkshire, zasedba Balkan Boys in Orkester slovenske vojske na koncertu z naslovom Gypsyland, Zvezdana Novaković in ansambel Cello attacca! ter Klemen Slakonja. Ta bo po navedbah organizatorjev ob spremljavi Igorja Leonardija, Tadeja Kampla in Janeza Gabriča poskrbel za zabaven glasbeni večer, poln znanih melodij in iskrivega humorja.

Festival bo 19. julija sklenil koncert skupine Laibach. Kot piše na spletni strani festivala, Laibach na Bledu niso še nikoli nastopili, zato bodo na svojem premiernem koncertu v Festivalni dvorani predstavili širok prerez skladb iz svojega bogatega repertoarja. Ob pestrem sporedu koncertov pod okriljem Zavoda za kulturo Bled bodo potekali tudi mojstrski tečaji violine, viole, violončela in komorne igre.