Martinovanje v Mariboru. Foto: BoBo
Martinovanje v Mariboru. Foto: BoBo

Dogajanje v organizaciji Zavoda za turizem Maribor bo potekalo na skupno petih lokacijah v mestnem jedru z osrednjima prizoriščema Koroška cesta (v petek in soboto) in Trg Leona Štuklja (v soboto). Na dvodnevni prireditvi bo sodelovalo več kot 70 lokalnih ponudnikov vina in kulinarike, že prej pa bo martinova gastronomija na voljo v številnih mariborskih in okoliških restavracijah. Za obiskovalce mestnega središča bo v petek in soboto mestni avtobusni promet brezplačen.

Martinovanje v Mariboru je najodmevnejše javno martinovanje v Sloveniji, ko se na več prizoriščih v mestnem jedru zvrsti tudi do 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Letošnji program bo dvodnevni: martinova vinsko-kulinarična ponudba na stojnicah in glasbena spremljava bosta na Koroški cesti že dan pred tradicionalnim, letos že 38. krstom mošta in veliko zabavo na Trgu Leona Štuklja. V martinovem programu so še vinsko-kulinarična in darilna tržnica na Grajskem trgu, martinove dobrote in kuhanje v živo na osrednji mariborski tržnici in tematske vinske degustacije v Hiši Stare trte.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Brezplačna vožnja z avtobusi

Za večjo varnost udeležencev v prometu in za to, da bi se izognili prometni gneči v središču mesta, bosta Mestna občina Maribor in podjetje Marprom iz skupine JHMB 10. in 11. novembra omogočila brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi na vseh rednih linijah, in sicer od 9. ure proti mestnemu jedru in od 16. ure iz mestnega jedra.

V času martinovega spodbuja Zavod za turizem Maribor kakovostno in pristno ponudbo tudi pri gastronomskih ponudnikih, ki niso del martinovega programa v mestnem jedru. Med 1. in 12. novembrom vabijo vrhunske restavracije, gostilne s tradicijo, turistične kmetije in vinske kleti v destinaciji Maribor na t. i. Martinov wine & dine – gastronomska doživetja po enotnih cenah in terminih.

"Tradicionalno je martinovanje praznik vinogradnikov in vinarjev, v Mariboru pa ga tudi razvijamo v urbano praznovanje naše odlične gastronomije. Glavno pozornost v projektu namenjamo širokemu vključevanju in promociji lokalnih ponudnikov, izboljšanju uporabniške izkušnje na prizoriščih in ozaveščanju o kulturi pitja vina. Mednarodni potencial naše avtentične in kakovostne ponudbe potrjuje letošnji naziv Maribora kot najboljše evropske kulinarične destinacije, zato je naša ambicija prepoznavnost mariborskega martinovanja v širšem evropskem prostoru," je povedal Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor.