Letos so obaro delili tudi v javni razdelilnici Ptuj. Foto: Črtomir Gožnik
Letos so obaro delili tudi v javni razdelilnici Ptuj. Foto: Črtomir Gožnik

Največji humanitarni dogodek na prostem v Sloveniji je znova povezal in združil ljudi v dobrodelnosti, za pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Na Ptuju je namreč danes v organizaciji ptujskega Lions kluba potekala 17. Obarjada. Letos se je na njegovo povabilo odzvalo rekordno število ekip – 26 podjetij in organizacij. Že zjutraj so sodelujoči pred restavracijo Pan Kidričevo skuhali obaro, 500 obrokov pa so razdelili zdravstvenemu osebju v bolnišnici Ptuj in zdravstvenim domovom na Ptuju, zaposlenim v ptujskih domovih za upokojence ter brezdomcem Kamra Ptuj.

Vsa zbrana sredstva bodo namenili tistim, ki potrebujejo pomoč. Foto: Črtomir Gožnik
Vsa zbrana sredstva bodo namenili tistim, ki potrebujejo pomoč. Foto: Črtomir Gožnik

Novost letošnje Obarjade je bila, da so obaro delili tudi v javni razdelilnici Ptuj. Na tak način so po besedah dolgoletnega vodje Obarjade Igorja Kolarja, ki meni, da dobrodelen dogodek spreminja svet na bolje, pomagali s toplim obrokom tistim, ki so na robu preživetja. Poleg obare pa so zbirali dobrodelna sredstva.

Skupno so v okviru Obarjade, ki običajno privabi več kot 5000 ljudi, zbrali rekordnih 18.800 evrov dobrodelnih sredstev. "To je najvišji zbran znesek v 17 letih Obarjade. Hvaležen in vesel sem zaradi vseh, ki smo skupaj spisali še eno uspešno dobrodelno zgodbo presežkov," se je zahvalil Kolar in dodal, da bodo vsa zbrana sredstva namenili pomoči potrebnim. Tako bodo pomagali mami samohranilki za obnovo kopalnice, občanu, ki živi v slabih bivanjskih razmerah, bodo obnovili del stanovanja, pomagali bodo družinam v stiski. "Z novimi rekordi optimistično zremo v naslednjo Obarjado, na kateri bo, upam, rekordno številu udeležencev," je še veselo dodal.

Na robu preživetja je vedno več ljudi, ki delajo

Skupno so v Lions klubu Ptuj v preteklih letih zbrali več kot 200.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO/M. Kr.
Skupno so v Lions klubu Ptuj v preteklih letih zbrali več kot 200.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO/M. Kr.

Da je lakota pereča težava v Sloveniji, je opozoril tudi guverner Zveze Lions klubov Slovenije Nino Maletič. Ocenil je, da Lionsi s projektom Donirana hrana, ki ga izvajajo že deveto leto, blažijo lakoto v 30 krajih po Sloveniji. Vsak dan namreč po zaprtju 117 trgovin skupaj s partnerskimi organizacijami prevzemajo hrano, ki bi sicer končala v smeteh, in jo nato razdelijo v okviru razdelilnikov hrane.

"Žal opažamo, da se število prejemnikov povečuje. To niso samo brezdomci ali brezposelni, žal je vedno več ljudi, ki delajo, a so na robu preživetja. To je tisto, kar je najbolj skrb vzbujajoče," je poudaril Maletič, a izrazil veselje nad tem, da je letošnja Obarjada presegla pričakovanja. Podobno sicer opaža tudi Lions klub Ptuj, ki se že več kot 22 let dejavno odziva na stisko ljudi, dobiva pa vedno več prošenj za pomoč delovno aktivnih ljudi, ki ne zmorejo preživeti.

Skupno so v Lions klubu Ptuj v preteklih letih zbrali več kot 200.000 evrov in pomagali posameznikom s posebnimi potrebami in družinam v stiski, nakupili so računalnike otrokom in jih donirali šolam, slepim in slabovidnim, svojo pomoč pa usmerjajo tudi k mladim s štipendiranjem.