Festival Lent je znova razgibal poletno kulturno dogajanje v mestu ob Dravi. Foto: BoBo
Festival Lent je znova razgibal poletno kulturno dogajanje v mestu ob Dravi. Foto: BoBo
Festival Lent
Obiskovalci so lahko izbirali med dogajanjem na več odrih. Foto: BoBo

Vrhunec razgibanega poletnega dogajanja so predstavljali mednarodni folklorni festival Folkart in nastop legende reggaeja Jimmyja Cliffa.

Kot je dejal predstavnik Narodnega doma Maribor Boris Črnič, so letos še posebej zadovoljni z vremenskimi okoliščinami, ki so jim omogočile nemoteno organizacijo in dober obisk. Skupaj bo po njihovih podatkih vključno z današnjim dnem festivalske dogodke obiskalo okoli 600.000 ljudi, kar je eden najboljših obiskov do zdaj.

Večer nove slovenske popevke
Zaključni večer bo v znamenju nove slovenske popevke na glavnem odru. Prvo ploščo zasedbe Papir je kritika označila za glasbeni presežek leta, Bilbijina uspešnica Hvala za vijolice je že ponarodela, skupina Patetico si pa si je že pred leti ustvarila kultni status. Tokrat se jim bo pridružila še ena najuspešnejših slovenskih glasbenic Neisha, katere največji hiti vsebujejo besedila novopopevkarskega ideologa Roka Vilčnika.

Jazzlent bo zadnji dan minil v znamenju zahodno-afriških ritmov, saj bo nastopil začetnik, inovator in kralj "afrobeat" glasbe Ebo Taylor, ki v eni osebi združuje Jimija Hendrixa, Jamesa Browna, Johna Coltranea ali Fele Kutija. V živo se je povezal s skupino Afrobeat academy, v Berlinu nastanjenimi "afrofunk" prvaki, s katerimi bo nastopil tudi v Mariboru.

Na Večerovem odru bo nastopila ameriška zasedba Kokolo Afrobeat Orchestra iz New Yorka, ki jo je leta 2001 ustanovil tekstopisec in producent Ray Lugo.

Gostovala je tudi Ana Desetnica
Ljubitelji glasbe so lahko tudi letos uživali v koncertih klasične, džez-, popularne in etnoglasbe, kantavtorskih večerih in večerih šansonov. Festival je ponudil tudi gledališke, lutkovne in plesne predstave, stand up komedijo ter kreativne delavnice za otroke in športne prireditve.

V okviru festivala je potekal tudi 23. mednarodni folklorni festival Folkart, Maribor pa je v času festivala obiskal tudi mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica.