Foto: BoBo
Foto: BoBo

Novoletna okrasitev prestolnice, ki jo je zasnoval Urban Modic in je duhovna komponenta z miselnim kaosom, je v Ljubljani na tradicionalni prireditvi zasijala danes ob 17.15. Okrasitev, ki simbolično naznanja vstop v veseli december, zato nosi naslov Splošni um/duh skupnosti in je posvečena vsem, ki živijo z multiplo sklerozo. Osrednjo novoletno okrasitev dopolnjujeta tudi praznični osvetlitvi Jakopičevega sprehajališča in Mestne hiše.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Staro mestno jedro je prepredeno s 50 kilometri prazničnih lučk, nameščenih je od 850 do 900 svetlobnih teles in 48 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in krasijo drevesa v parku Zvezda.

Pred prižigom lučk se je odprl tudi praznični sejem. Na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu, Prešernovem trgu, Gallusovem nabrežju, Petkovškovem nabrežju, Stritarjevi ulici in križišču Wolfove ulice ter Kongresnega trga tako stoji 39 sejemskih hišk z darilnim programom in gostinsko ponudbo.

Poleg osvetlitve so na ogled še tradicionalne jaslice iz slame na Gallusovem nabrežju in 79 zelenih dreves na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici, ki jih bodo okrasili meščani in obiskovalci.

Praznična vasica ter božične in lesene jaslice

Novost letošnjega decembrskega programa je praznična vasica na Trgu francoske revolucije, ki si jo obiskovalci lahko ogledajo vse do 17. decembra. Na Gallusovem nabrežju so že desetič na ogled božične jaslice, lesene jaslice v naravni velikosti pa si je mogoče ogledati na Ljubljanskem gradu.

Program, v katerem bo prestolnica tudi prizorišče več koncertov, bo pester vse do 8. januarja.

V času draginje bodo praznično osvetlitev mesta prilagodili

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po poročanju Radia Prvi na mestni občini izvajajo številne energetske sanacije objektov ter prenovo in regulacijo javne razsvetljave, ki zagotavlja ustrezne vidne razmere ob pravem času na pravem mestu.

Praznična osvetlitev mesta bo čez dan ugasnjena. Izklopili bodo tudi posamezne svetilke cestne javne razsvetljave, ki ponoči ob okrasni osvetlitvi niso potrebne. Ocenjujejo, da bodo prihranili okoli 40 odstotkov električne energije, saj bo osvetlitev delovala 10 ur, namesto 24 kot v preteklih letih.

Med drugim bodo tako zmanjšali osvetlitev na parkiriščih P+R Stanežiče in Letališka, ki že imata vgrajen pametni sistem vodenja osvetljenosti iz nadzornega centra. Pozneje to čaka še Dolgi most in Barje. Dodatno bodo prepolovili število delujočih cestnih svetilk na delu Slovenske ceste, na ulicah Pod Trančo, Stritarjevi, Trubarjevi in Wolfovi ulici ter Miklošičevi.

Prihod veselega decembra bodo s prižigom praznične okrasitve danes naznanili tudi v Krškem, Kranjski Gori in Kranju, jutri pa tudi v Kopru, Mariboru, Ribnici in Celju. V kar 1,7 milijona prazničnih lučk se bo odel tudi Mozirski gaj, kjer bo hkrati zaživela 7. božična bajka Slovenije, ki bo razveseljevala do 8. januarja.