Tudi letos bo potekala ločena ulična četvorka. A vsi maturanti se bodo v ritmu Straussove glasbe Fledermauss - Quadrille. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tudi letos bo potekala ločena ulična četvorka. A vsi maturanti se bodo v ritmu Straussove glasbe Fledermauss - Quadrille. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maturantska četvorka 2011
Za radijski prenos četvorke pod okriljem PZS bo skrbel Radio Slovenija International, za maturantsko parado pa bodo za glasbo skrbeli preko 'streama' urska.tv. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maturantska četvorka 2011
"Pričakovali smo, da bomo na 13. ponovitvi združili v sinhronem plesu več deset tisoč plesalk in plesalcev iz preko 70 mest iz desetih držav. Politični položaj v Ukrajini in katastrofalne poplave na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji pa zmanjšujejo pričakovanja novega Guinnessovega rekorda," so zapisali na spletni strani plesne šole Urška. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Plesna zveza Slovenije bo kot nosilec projekta European Quadrille Dance Festival organizirala ulično četvorko v Sloveniji (20 mest) in drugih evropskih državah (več kot 30 mest). Foto: MMC RTV SLO
Osrednja slovenska prireditev PZS bo v Mariboru na Trgu Leona Štuklja, kjer bo zbrane pozdravila predsednica vlade RS, mag. Alenka Bratušek. Pod okriljem Plesne zveze Slovenije bodo plesali tudi v Murski Soboti, Kranju, Novo mestu, Velenju, Ajdovščini, Lendavi, Ptuju, Ljutomeru, Črnomelju, Trbovljah, Sl. Konjicah, Sevnici, Domžalah, Kočevju, Sežani, Šentjerneju, Litiji in na Slovaškem, v Srbiji, na Madžarskem, Estoniji … Foto: EPA

Slovenskim maturantom se bodo v petek priključili tudi kolegi iz drugih evropskih mest. Tako na Plesni zvezi Slovenija kot pri plesni šoli Urška so letos zadržani pri govoru o rekordih, saj je zaradi poplav odrezan del Balkana, kar pomeni, da bo dogodek mednarodno manj odmeven. "Mislim, da zaradi razmer v tujini letos ne bo mogoče govoriti o rekordih. V petek je v Srbiji dan žalovanja in tam ne bodo plesali, prav tako ne v Bosni in Hercegovini. Ampak večina plesalcev pod okriljem Plesne zveze prihaja iz Slovaške - tam jih je več kot 10.000. Mogoče pa bomo presenetili," je kanček optimizma delil Rudi Kocbek s PZS-ja.

Prav oni letos praznujejo deseto mednarodno četvorko, ki bo povezala maturante v šestih evropskih državah. "Leta 2005 so se prvič priključila večja mesta - takrat na povabilo mariborskega župana," se je spominjal Kocbek. V Mariboru za to priložnost pripravljajo triurno prireditev, kjer bo slavnostna govornica predsednica vlade Alenka Bratušek. Na odru se bodo zvrstile srednješolske in odmevnejše glasbene skupine. "Ne bomo le zaplesali četvorke, ampak bomo priredili triurno prireditev. Posebnost pa bo javljanje v živo iz najmanj petih držav in treh mest v Sloveniji - iz Kranja, Ajdovščine in Maribora," je zagotovil Kocbek.

Tudi letos so se projektu pod okriljem PZS pridružile iste države kot lani, med njimi je Kocbek izpostavil Slovaško s sedmimi mesti in Hrvaško, ki je plesala v okviru Plesne zveze že prejšnji teden, ko so maturanti preživeli svoj zadnji šolski dan. Na Hrvaškem so plesali v osmih mestih v okviru plesne zveze: od Varaždina do Osiješko-Baranjske županije. V Srbiji pa bodo glede na nastale razmere plesali 30. maja, saj so v okviru tridnevnega žalovanja, ki se je začelo včeraj, odpovedali vse prireditve.

Znova ločeni, toda tokrat četvorki na isti dan
Poseben dogodek - ločen od načrtov Plesne zveze Slovenija - pa bo tudi letos potekal v Ljubljani, kjer plesna šola Urška pripravlja Maturantsko parado. "Plesna zveza Slovenije podpiše dogovor z vsemi organizacijami po slovenskih mestih. Ljubljanski organizator tega noče podpisati in ne sodeluje v tem projektu plesne zveze," je vzrok za razdvojenost pojasnil Kocbek. Pri tem je zagotovil, da se s plesno šolo Urško ne nameravajo zapletati v nobene nepotrebne spore.

"Če spremljate medije, zadnja leta ni bilo nobenih sporov glede tega. Res pa, da je bilo lani bolj odmevno, ker je ljubljanski organizator delal četvorko teden prej in vsi so se spraševali, kaj je narobe. Letos vsi plešemo na zadnji šolski dan in ne bo nobenih sporov," je še pojasnil Kocbek.

Maturantska parada znova v prestolnici
Boris Prokofjev, glavni dirigent Maturantske parade iz plesne šole Urška, je za MMC poudaril, da v prestolnici tudi letos pripravljajo celodnevno prireditev. "Vedno pripravimo kakšno presenečenje. V Ljubljani in okolici bo potekal klasični program. Zaradi poplav pa bo odrezan del Balkana, kar pomeni, da bo mednarodno dogodek manjši. Bo pa zato velik praznik v Ljubljani, ki ga bomo začeli ob 9. uri s prijavo in registracijo maturantov. Vzdušje bomo stopnjevali s koncerti vse do večernih ur," je zagotovil Prokofjev. Pri tem je še razložil, da so v cel projekt vključena skoraj vsa slovenska mesta, ki so povezana pod tržno znamko Maturantska parada.

"Treba je vedeti, da je Maturantska parada edini projekt, ki je zaželen po drugih mestih v Sloveniji. Velik del drugih zunaj Ljubljane si želi priti zaplesati v prestolnico in tudi letos se nam jih bo v središču dogodka pridružilo še več," je še pojasnil Prokofjev.

Ko smo ga povprašali o glavni razliki med organizacijo četvorke in parade oz. med plesom na ulici, ki poteka pod okriljem Plesne zveze Slovenija in plesne šole Urška, je Prokofjev pojasnil: "Oni so koordinatorji manjših klubov, ki učijo po manjših mestih po 50 do 60 nastopajočih maturantov, ki jih pripeljejo na prizorišče četvorke ob dvanajstih uri, da jih tam okoli sto zapleše. Nato pa jim rečejo hvala lepa in na svidenje."

Posebni dan za vse maturante
A naj bo to četvorka za Guinnessov rekord, kakor jo oglašujejo pri PZS-ju, ali Maturantska parada, kot jo oglašujejo pri plesni šoli Urška, je to za vse maturante še vedno edinstven dogodek, ki pa ga je v zadnjih letih zaznamovala črna pika, in sicer čezmerno uživanje alkoholnih pijač. "Želimo, da se na primeren in dostojen način poslovijo od dijaških dni in ga ne izkoristijo za pijančevanje," je dejal Kocbek.

Prokofjev pa je dodal: "Organizator na vedenje mladine zelo težko vpliva, saj se mladina z alkoholom srečuje v vsakdanjem življenju. Dejstvo je, da so maturantje polnoletni in zelo težko preprečimo kar koli, razen v skladu z zakonodajo, kar pomeni, da se do desete ure zjutraj ne sme točiti alkoholnih pijač. Ravno zato jih na Gospodarskem razstavišču povabimo na zajtrk in brezalkoholno pijačo in jih v nadaljevanju dneva animirano in poskušamo na tak način zdravo peljati čez cel dan. Saj vemo: če neko stvar prepoveš, je to najlažji način, da znova vzbudiš željo po njej."