Še preden je prvič sedel v šolske klopi, je Lojze Slak znal na harmoniko zaigrati več kot ducat pesmi. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Še preden je prvič sedel v šolske klopi, je Lojze Slak znal na harmoniko zaigrati več kot ducat pesmi. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec

To je pa spet nekaj drugega. Meni je všeč vsaka zvrst, če je dobra.

Lojze Slak o 'turbofolku'
Lojze Slak
Lojze Slak je v več desetletjih glasbene poti igral na več sto ohcetih. Foto: Osebna spletna stran
Slak še kdaj z rockerji?

Nepozabnih dogodkov v karieri legende slovenske narodnozabavne glasbe, ki prav letos praznuje 45 let ustvarjanja, je bilo res veliko. Med zanimivejše pa gotovo spada trenutek (no, trenutki), ko je na koncertu ob 15-letnici skupine Big Foot Mama stal na odru in s harmoniko navdušil mlado občinstvo, ki je prišlo na rockerski koncert.

Kaj pravi Slak na to, da mladi spet odkrivajo narodnozabavno glasbo in jo radi poslušajo? "Veseli me, da je tako. To je vendar slovenska narodnozabavna glasba," je povedal za MMC. Kaj pa "turbo" izvedbe narodnozabavne glasbe? "To je pa spet nekaj drugega. Meni je všeč vsaka zvrst, če je dobra," je diplomatsko odgovoril 77-letni glasbenik.

Na hodniku pred največjim studiem nacionalke, kamor je prišel na snemanje novoletne oddaje, smo Slaka vprašali še, kako se je počutil na rockerskem koncertu, ko se je na odru pridružil Big Foot Mami in je množica mladih pritegnila njegovim pesmim? "Zelo prijetno. To je bil ne preveč resen poskus, a mladina je to zelo dobro sprejela."

Se obeta še kakšen "ne preveč resen" podvig te vrste, še kakšen izlet v drug žanr? Odgovor najdete v videoposnetku desno spodaj.

Kratka zgodovina Lojzeta Slaka
Lojze Slak se je rodil 23. julija 1932 v vasi Jordankal blizu Mirne Peči na Dolenjskem. Še preden je prvič odšel v šolo, je znal že več kot ducat pesmi. S petnajstimi leti je Lojze kot samostojni godec že prvič igral na svatbi in težko bi bilo prešteti, koliko jih je bilo vseh skupaj, prav gotovo več sto, je zapisano na glasbenikovi spletni strani.

Prelomno v njegovi karieri je bilo leto 1957, ko je prvič nastopil kot samostojni harmonikar na javni radijski oddaji Pokaži, kaj znaš! in takoj očaral tako strokovno javnost kot radijsko občinstvo. Leta 1959 je nastal ansambel bratov Slak, v kvartetu je brat Tone igral trobento, Matija klarinet, Stane bas, Lojze pa harmoniko, v taki zasedbi so bratje igrali dobra tri leta. Nato sta morala brata Matija in Tone k vojakom in ansambel je tako prenehal nastopati.

Lojze Slak se je po ukinitvi ansambla bratov Slak napotil v Ljubljano in si tam poiskal delo, s katerim se je lahko preživljal. Med drugim je bil tudi šofer. Izučil se je za tapetnika, a nato napredoval od poklicnega delavca do komercialista v podjetju in s tega delovnega mesta je tudi odšel v zaslužen pokoj, še piše na spletni strani.

Leta 1961 se je Lojzetu in ženi Ivanki rodil prvi sin – Slavko, šestnajst let pozneje pa še drugi sin Robert. V sedemdesetih letih se je Slakova družina iz stanovanja v ljubljanskih Dravljah preselila v novo zgrajeno hišo v Šentvidu pri Ljubljani, Lojze pa je vseeno ohranil košček svoje rodne Dolenjske, saj si je na Trški gori postavil zidanico z vinogradom. Še posebno veselje ima prav z vinogradom, kajti vsako leto na njem pridela izredno kakovostno vino – dolenjski cviček, za katerega je na novomeškem festivalu cvička dobil že kar lepo število priznanj.

Spodaj si oglejte nekaj utrinkov z nastopa Lojzeta Slaka z ansamblom na koncertu ob 15-letnici Big Foot Mame v Križankah, ko je pred MMC-jevo kamero spregovoril tudi Grega Skočir:

To je pa spet nekaj drugega. Meni je všeč vsaka zvrst, če je dobra.

Lojze Slak o 'turbofolku'
Slak še kdaj z rockerji?