Zbrani so odštevali sekunde do trenutka, ko se je prestolnica ob 17.15 odela v praznični duh. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh
Zbrani so odštevali sekunde do trenutka, ko se je prestolnica ob 17.15 odela v praznični duh. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh

Božično-novoletna okrasitev v Ljubljani, ki so jo začeli postavljati sredi oktobra, je tudi to leto tradicionalno zasijala pred prvo adventno nedeljo. Na Prešernovem trgu se je kljub malce kislemu, a toplemu vremenu zbrala ščebetava množica ljudi, ki je pred velikim trenutkom prisluhnila nastopu otroške pevske skupine Waldorfske osnovne šole.

Slovensko glavno mesto je ob spremljavi piskačev osvetlil ljubljanski podžupan Aleš Čerin. "December ni čas za negativnost, ampak vesele dogodke, za ljubezen in medsebojno spoštovanje," je dejal Čerin in se pošalil, da so Ljubljano okrasili kot veliko dnevno sobo, današnji večer pa je najbolj pravljičen ter začetek veselega in čarobnega decembra.

Zbrani so nato odštevali sekunde do trenutka, ko se je prestolnica ob 17.15 odela v praznični duh.

Številni deli okrasitve prikazujejo raznolikost in ekspanzijo vesolja ter nastanek življenja

Tudi letos je avtor novoletne okrasitve Urban Modic s sodelavci, mesto pa krasi več kot 50 kilometrov svetlobnih skulptur, lučnih girland in od 850 do 900 različnih svetlobnih teles. Tem se pridružuje tudi 48 lampijonov v parku Zvezda, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci.

Letos se okrasitev imenuje Oni smo mi, poziva pa predvsem k medsebojnemu spoštovanju. Osrednji element je leteči krožnik na Prešernovem trgu, ki ponazarja miroljubno in spoštljivo srečevanje različnih kultur. Številni deli okrasitve prikazujejo raznolikost in ekspanzijo vesolja ter nastanek življenja – črvine, materialne zvezde, subatomski delci ... Nekatere elemente sestavljajo originalne restavrirane skulpture Vesoljne Ljubljane, tudi nove pa so v veliki meri izdelane iz recikliranih elementov preteklih postavitev ter delov odsluženih javnih svetilk in druge tehnike.

Na prižigu lučk v Ljubljani nepregledna množica ljudi

Jelko Tino je podaril meščan iz Most

V Ljubljani je letos deset okrašenih smrek. Osrednja smreka na Prešernovem trgu je visoka 20 metrov, okrašena je s približno desetimi kilometri lučk, občini pa jo je podaril meščan iz Most. Ima tudi ime – Tina. Ulice krasi tudi 89 zelenih dreves na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi, Trubarjevi, Bregu, Gallusovem nabrežju in Novem trgu, ta bodo po praznikih vrnili v naravo.

Gozdičke zelenih dreves bodo pomagali okrasiti učenci ljubljanskih osnovnih šol ter članice in člani Dnevnih centrov aktivnosti za starejše Ljubljana. S tem želijo spodbuditi medgeneracijsko sodelovanje. Tako kot lani tudi letos meščani lahko zelena drevesa okrasijo z novoletnimi okraski.

Sredstva za okrasitev znašajo 220.000 evrov. S prižigom prazničnih lučk izklopijo siceršnjo javno razsvetljavo, zato se račun za elektriko ne poviša. Za sofinanciranje programa je namenjenih 1500 evrov iz proračuna mestne občine, del stroškov pa bodo pokrili donatorji in najemnine sejemskih hišic. Mesto bodo lučke razsvetljevale do 7. januarja prihodnje leto.

Sorodna novica Novoletne lučke, sejmi, koncerti in ognjemet: december v Ljubljani bo pester

"Sezona kuhanega vina" je odprta

Prižig lučk pomeni, da je svoja vrata odprl tudi praznični sejem, ki ponuja številne dobrote – od rokavic in šalov do piškotov in drugih sladkarij. Obenem se je tako odprla tudi "sezona kuhanega vina", pri sejemskih hiškah pa si je mogoče privoščiti tudi druge tople napitke, tudi vroč džin.

Hiške z darilnim programom na Bregu bodo odprte od 10. do 21. ure, ob petkih in sobotah uro dlje. Na božični večer in silvestrovo bodo odprte do 18. ure. Gostinske hiške bodo odprte od 10. do 24. ure, z izjemo manjših na Bregu, ki se bodo zapirale uro prej. Na božični večer in zadnji dan leta bodo imele gostinske hiške podaljšan delovni čas razen manjših na Bregu.
Darilna in gostinska ponudba bosta obiskovalcem na voljo tudi na Pogačarjevem trgu, v sklopu Grajskega decembra pa tudi na dvorišču Ljubljanskega gradu.

Tradicionalni božični koncert bo 24. decembra na Mestnem trgu

Celotni praznični program sicer dopolnjujejo tudi jaslice iz slame s figurami v naravni velikosti na Gallusovem nabrežju, ki so ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanje, lesene jaslice na Ljubljanskem gradu, Miklavžev sejem in sprevod, praznična vasica na Novem trgu, čarobni gozd z ustvarjalnimi delavnicami za otroke, nastopi lajnarjev v starem mestnem jedru, nastopi pevskih zborov ljubljanskih osnovnih šol pred mestno hišo, pet sprevodov dedka Mraza, predstave uličnih gledališč in bogat glasbeni program na petih prizoriščih.

Tradicionalni božični koncert bo 24. decembra na Mestnem trgu, silvestrovanje bo na Kongresnem, Mestnem, Pogačarjevem trgu in na Trgu francoske revolucije. Ljubljano bo letos razsvetlil petminutni ognjemet z grajskega griča, ki bo stal 6500 evrov, izstrelki pa bodo iz razgradljivih materialov. Ob slabem vremenu bo ognjemet zvočni.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.