Sinhronija piva in cvetja sredi mostu v Laškem. Foto: MMC RTV SLO
Sinhronija piva in cvetja sredi mostu v Laškem. Foto: MMC RTV SLO
Pivo in cvetje
Vodna simfonija se je nadaljevala v ognjemet, ki pa si letos pridevnika veličasten ni ravno zaslužil. Foto: MMC RTV SLO
Pivo in cvetje
Posebni vlaki so bili nabito polni že na začetni postaji, neznosna gneča pa se je do končne postaje le še stopnjevala. Foto: MMC RTV SLO

Vsako leto julija se sicer majhno mesto Laško s 3.600 prebivalci za nekaj dni spremeni v pravo zabavišče. Pivo teče v potokih, na vsakem koraku zabava, iz zvočnikov odmeva takšna in drugačna glasba, izza vogalov se vije vonj po pleskavicah, sladkorni peni in pokovki ... Takšno je Laško v času Piva in cvetja.

Letos je prireditev, ki traja štiri dni in privabi 140.000 obiskovalcev, že 44. po vrsti. Največja množična prireditev v Sloveniji, ki svoj vrhunec doživi v soboto, sicer ponuja zabavo za stare in mlade - na različnih odrih nastopajo tako domači kot tuji glasbeniki različnih glasbenih zvrsti.

Med "pivci" tudi Helena Blagne
Tradicionalno največ mladih privabijo Šankrockovci, ki so jih domačini (najbrž tudi zaradi uspešnice Laški pir) vzeli za svoje. Starejše pa že vrsto let zabava "diva slovenske glasbene scene", kot ji pravijo, Helena Blagne. Ta je med svojim nastopom obiskovalce, malo za šalo, malo pa (morda?) tudi zares, prosila, naj jo fotografirajo in snemajo z levega profila, saj je "z leve videti mlajša in tudi bolj vitka". Najmlajši pa so poplesavali ob ritmih skupine Turbo Angels.

Pestra glasbena ponudba
Sicer so se v preteklih dneh na prireditvenih prostorih v Laškem zvrstili tudi Neisha, Gibonni, Vlado Kreslin, Langa, Eroika, Severina (v četrtek), Lepi Dasa, Magnifico, Saška Lendero in Dražen Zečić (v petek) in še mnogi drugi.

Vodomet in ognjemet
Vrhunec sobotnega večera, kot ognjemet opisujeta organizatorja Turistično društvo in Pivovarna Laško, se je začel ob 22. uri s t. i. vodno simfonijo (šlo je pravzaprav za nekakšen vodomet na sredini reke Savinje). Sledil je še ognjemet z gradu Tabor, ki pa si letos pridevnika veličasten res ni zaslužil. Sicer pa: obiskovalci so večinoma itak prišli zaradi piva. Vsako leto se ga v Laškem spije pol milijona kozarcev - nedolgo nazaj so ga točili še v vrčkih, zdaj pa se morajo obiskovalci zadovoljiti s plastičnimi kozarci.

Brezplačno na vlak
Nekoč je sicer veljajo, da je pivo v času prireditve občutno cenejše, a ti časi so že davni minili - letos je za pollitrski kozarec treba odšteti 1,8 evra. Če pa je kdo malo preveč pogledal v kozarec, je lahko vsebnost alkohola v izdihanem zraku preveril na t. i. Maligan partyju. Kdor je napihal preveč, je "za nagrado" dobil vozovnico za vlak - tudi letos je bilo namreč na Pivo in cvetje mogoče priti s posebnim vlakom. Tudi za tiste, ki piva niso poskusili, je bil vlak ena boljših rešitev - parkirišča za osebna vozila so bila letos namreč oddaljena tudi eno uro hoje od središča mesta, da zasoljene parkirnine (4 evre) sploh ne omenjamo.

T. K.