Praznični utrinek iz preteklosti. Foto: Zavod za turizem Maribor
Praznični utrinek iz preteklosti. Foto: Zavod za turizem Maribor

Osrednja praznična razsvetljava v mestnem jedru bo zasvetila ta konec tedna, Mestna občina Maribor pa jo bo letos dopolnila z novimi uličnimi lučkami, svetlobnimi figurami in okrašenimi drevesi. Lokacijsko se praznična okrasitev širi na Glavni trg s Koroško cesto in na Trg revolucije, bogatejše bo okrašen tudi Rotovški trg.

Sorodna novica "Naj živi!" V Ljubljani in ponekod drugje zasvetile praznične lučke.

Darilna tržnica na Glavnem trgu
Osrednje prizorišče Čarobnega decembra bo prenovljen Glavni trg, kjer bo predvidoma 11. decembra zaživela darilna tržnica. 15 sejemskih hišic bo vse do 30. decembra vsak dan ponujalo pridelke in izdelke lokalnih ponudnikov.

Javno podjetje Snaga, d. o. o., bo 4. in 5. decembra na Osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu in na Mali tržnici na Dominkuševi priredilo Miklavževo darilno tržnico.

Miklavž bo lahko kupil darila lokalnih kmetovalcev, čebelarjev in sirarjev, pa tudi venčke in namizne aranžmaje, na Mali tržnici pa bo darila ponujala še trgovina brez plastične embalaže Zelena japka. Dedka Mraza pričakujejo 12. decembra.

Darila za najranljivejše

V času Čarobnega decembra bo imela Osrednja mariborska tržnica na Vodnikovem trgu tudi dobrodelno noto: v sodelovanju z društvom Upornik bodo od 2. do 23. decembra zaposleni v Snagi ter prodajalci in kupci na tržnici v okviru akcije "Božična vrečka Srečka iz mariborskih tržnic" zbirali darila, s katerimi bodo polepšali praznike najranljivejšim meščanom starejše populacije. Kupci bodo lahko prispevali svoja darila v košaro za zbiranje daril na tržnici, vrečke Srečke pa bodo nato trikrat tedensko dostavili izbranim starostnikom.

Festival Vilinsko mesto
Tudi ustvarjalnosti in domišljije polno Vilinsko mesto vabi, da se prebivalci vsebin, ki so jih zanje pripravili, udeležijo v ožjem krogu svojih najbližjih. Središče Vilinskega mesta je Vetrinjski oziroma Vilinski dvor, ki ga letos krasi nova stenska podoba Zvezdna pravljica; tam potekajo tudi četrtkovi in petkovi koncerti z začetkom ob 19. uri, ki jih bo do preklica mogoče spremljati iz udobja domačega kavča.

Svetlobna postavitev Lumina je že na ogled. Foto: BoBo
Svetlobna postavitev Lumina je že na ogled. Foto: BoBo

Do 28. decembra bo od Židovskega trga, po Usnjarski ulici do Vodnega stolpa na ogled svetlobna postavitev Lumina, organizatorji pa so pripravili tudi navodila za samostojna potepanja po mestu: Iskanje zakladov s križanko v žepu in odkrivanje štirih tematskih zgodb Maribora – o elektriki, vinu, kroni in kulturi.

Pot po Čarobni galeriji in skupnostna okrasitev smrečic
Po mestnih ulicah in trgih bosta vodili in vabili k ustvarjanju tudi Pot po Čarobni galeriji, postavitev petih fototočk z ilustracijami mladih umetnikov, ki predstavljajo štajersko prestolnico kot mesto čarobnosti, Stare trte, kulture, športa in dobrih ljudi.
Zraven fototočk bodo "rasli" urbani gozdički, skupki smrečic, ki jih bodo lahko v duhu povezovanja in soustvarjanja praznične podobe mesta okrasili njegovi prebivalci – za ta namen so organizatorji pripravili posebno videonavodilo za izdelavo okraskov in ponudili možnost za naročilo materiala.

Čarobni december

Prižig luči po spletu

Foto: Jaka Ivančič
Foto: Jaka Ivančič

V soboto si bo tudi piranska občina nadela praznično preobleko in zasijala v praznični osvetlitvi.

Prižig lučk bo mogoče spremljati v živo ob 17. uri na kanalu YouTube Portoroz & Piran.

Premierno bo predvajan promocijski video s preletom destinacije od Nove vasi do Pirana, ki bo vključeval glasbene vložke piranskih glasbenikov: Jureta Lesarja, Slavka Ivančiča, Anike Horvat in Tea Collorija.

V soboto se bo iz zvočnikov na portoroški promenadi zaslišala tudi praznična glasba, ki bo sprehajalce razveseljevala še ves mesec.

Če bodo razmere to dopuščale, bo v drugi polovici decembra zaživel božično-novoletni sejem, ki bo na stojnicah ob glavni portoroški promenadi ponudil izdelke umetnostne obrti in praznične kulinarične dobrote.

V Radovljici virtualni prižig luči

V Radovljici so z virtualnim prižigom luči vstopili v praznični mesec. Pri okraševanju so pozornost namenili pletarski obrti. Zeleno smrečje tako dopolnjujejo pletene krogle iz vrbja in šibja, pletene smrečice n drugi pleteni okraski. Na Linhartovem trgu so postavili visoko smreko. Tradicionalni rokodelski sejem je zaživel na spletni strani radovljiškega turizma.

Virtualni prižig prazničnih luči v Radovljici