Martinovo predstavlja simbolni zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu. Foto: Pixabay
Martinovo predstavlja simbolni zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu. Foto: Pixabay

Martinovo predstavlja simbolni zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladega vina. Za vse, ki živijo od grozdja in vina, je to velik praznik. Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugje po Sloveniji, različna društva in predvsem gostinci god svetega Martina praznujejo z organizacijo različnih družabnih, etnoloških in športnih prireditev.

Največ ljudi vsako leto privabi javno martinovanje v Mariboru, ki v štajerski prestolnici poteka že 37 let in se bo v petek začelo natanko ob 11. uri in 11 minut na Trgu Leona Štuklja, kjer se je pred epidemijo vsako leto zbralo tudi do 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Organizatorji dogodek obogatijo s prihodom vinskih kraljic, trgačev in folkloristov ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki obhodijo mestno jedro, s seboj pa prinesejo jesenske pridelke in dobrote, da se simbolično zahvalijo jeseni. Letos bodo dogodek prvič pripravili na kar šestih prizoriščih, s čimer se po besedah župana Saše Arsenoviča ne oddaljujejo od tradicije, temveč jo le nadgrajujejo z novimi vsebinami.

Tradicionalno veliko martinovanje bo konec tedna tudi v najstarejšem slovenskem mestu Ptuju, kjer je dogodek povezan tudi z začetkom priprav na tradicionalno kurentovanje, saj je praznik pri njih znan tudi kot "mali fašenk". Martinov konec tedna se bo v petek začel z vinsko tržnico in odprto kuhinjo, v sklopu slovesnega odprtja pa bodo kronali ptujsko vinsko kraljice, čemur bodo sledile vinogradniške igre. V soboto bo dopoldne potekalo Martinčkovo ringarajanje za najmlajše, za odrasle obiskovalce pripravljajo turistična vodenja z vinskimi zgodbami, večer pa bo namenjen Martinovi veselici z legendarnim Alfijem Nipičem.

Večje ali manjše prireditve bodo konec tedna zaznamovale tudi druge dele Slovenije. Med drugim bosta v Ormožu prav tako v petek tradicionalna Martinova tržnica in martinovanje, ob 15. uri pa bodo uradni začetek dogodka slovesno zaznamovali s krstom mošta, razglasitvijo naj "špricarja" in mladega vina v letu 2022. Martinovanja bodo tudi v več haloških krajih, pa tudi v Slovenskih Konjicah in Laškem.

Vino pije svet' Martin, voda naj pa žene mlin!

V slovenski prestolnici bodo na Martinovo soboto znova priredili ljubljansko vinsko pot. Ta je pred epidemijo v Ljubljano pritegnila vsako leto več obiskovalcev, na njej pa bo na ulicah in trgih stare Ljubljane mogoče okusiti več kot 450 različnih vinskih vzorcev, od mladih vin letošnjega letnika do jesenskih pridelkov in proizvodov ter Martinovih jedi. Vinska pot se bo vila po Prešernovem trgu, Mestnem trgu, Stritarjevi ulici in Cankarjevem nabrežju, med skupaj 70 stojnicami, med katerimi bo 50 domačih vrhunskih vinarjev, dva tuja in osem ponudnikov kulinaričnih dobrot.

Ob vinskem prazniku bodo dogodki tudi v Istri, kjer družba Vinakoper od četrtka pripravlja tridnevno dogajanje, od predstavitve in degustacij vin vinogradnikov in vinarjev slovenske Istre do zanimivega zabavnega programa. Osrednje dogajanje bo v petek, ki ga bodo sklenili s koncertom Rudija Bučarja in Hamota. Ves konec tedna bo pestro tudi na Martinji v Marezigah.

Policija pred martinovim spet opozarja, naj vozniki za volan sedejo le, če so trezni. Foto: BoBo/Borut Živulović
Policija pred martinovim spet opozarja, naj vozniki za volan sedejo le, če so trezni. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na Primorskem velja omeniti še Martinovanje na Krasu, ki se je začelo že prejšnji konec tedna, s katerim bodo v Štanjelu, Sežani, Divači in Dutovljah povezali vinarsko tradicijo Krasa s kraško kulinariko, kulturo, športom in zabavo. Osrednje dogajanje se bo začeto s četrtkovim ocenjevanjem mladih vin v Štanjelu, najglasnejša zabava pa bo v soboto na koncertu v Dutovljah s skupino Mi2. Številne manjše prireditve bodo tudi na Vipavskem.

V Pomurju bo eno večjih martinovanj letos v soboto v Gornji Radgoni, kjer organizatorji pripravljajo bogat program s krstom mošta, stojnicami, kulinarično ponudbo, golažijado, v muzeju Špital pa bodo obiskovalci lahko prisluhnili viničarski zgodbi. V petek bodo martinovali v Ljutomeru, kjer bo potekala Martinova tržnica, organiziran bo krst mošta, obiskovalci pa bodo lahko pokušali letošnji mošt oziroma mlado vino.

Osrednje dolenjsko martinovanje bo prav tako že v petek v Novem mestu, v Beli krajini pa po tradiciji pripravljajo vinarski praznik v Semiču, kjer bo ves konec tedna veliko dogodkov in predstavitev starih ljudskih običajev. Tudi na Gorenjskem, kjer vinarstvo ni ravno doma, bodo počastili največji vinski praznik, čeprav letos nekoliko z zamudo. Šele teden dni po martinovem bo namreč dva konca tedna spet potekala Vinska pot v rovih pod starim Kranjem, ki jih vsako leto obišče okoli 5000 ljudi.

Ob martinovem sicer policija opozarja, da vinjeni ljudje ne spadajo za volan. Možje v modrem bodo tako tudi letos v času dogodkov ob martinovem izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov.

Klet Krško: Z letnikom 2022 količine vina naraščajo