Letošnja vinska letina je količinsko slabša kot lanska (predvsem na Dolenjskem, kjer je udarila pozeba), a je kakovostna, ocenjujejo poznavalci. Foto: Shutterstock
Letošnja vinska letina je količinsko slabša kot lanska (predvsem na Dolenjskem, kjer je udarila pozeba), a je kakovostna, ocenjujejo poznavalci. Foto: Shutterstock

Dogajanje ob martinovem po navadi pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Čeprav bo tudi letos zaradi epidemije minil brez organiziranih množičnih slavij, pa je za vse tiste, ki živijo izključno od grozdja in vina, to največji praznik.

Sorodna novica S povprečno plačo bi lahko v gostilni kupili 77 litrov kakovostnega vina

Letošnji vinski letnik je količinsko slabši od lanskega, saj je predvsem dolenjsko vinorodno območje precej prizadela spomladanska pozeba. Ob tem pa vinarji poudarjajo, da je letina kakovostna, kar jim bo omogočilo boljšo prodajo in višjo dodano vrednost. Slovenski vinogradniki so na okoli 15.000 hektarjih vinogradov letos pridelali 83.223 ton grozdja, pri čemer so rdeče sorte grozdja obrodile za 22 odstotkov, bele pa za 16 odstotkov slabše kot v letu 2020.

Velikih tradicionalnih martinovanj po Sloveniji tudi letos ne bo, so se pa nekateri organizatorji odločili za spletne oblike. Že drugo leto zapored je bilo tako odpovedan dogodek v Mariboru, kjer se vsako leto na martinovo zbere največja množica ljudi, tudi po 20.000.

NIJZ: Če že, praznujte v krogu najbližjih

Na martinovo oz. na martinov konec tedna pa številni krst vina praznujejo v zaprtem krogu, z družino, s prijatelji in s tistimi, ki so jim med letom pomagali pri delu v vinogradih. Na ministrstvo za kmetijstvo zato vse pozivajo k odgovornemu ravnanju in upoštevanju omejitev. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pa zaradi epidemioloških razmer odsvetuje praznovanja zunaj kroga svojih najbližjih.

Martinovo naj bo letos družinski praznik

Ob tem so pristojni napovedali poostrene nadzore nad spoštovanjem odlokov – to bodo preverjale tako inšpekcije za varno hrano kot tudi inšpektorat za kmetijstvo. Inšpekcijski pregledi bodo potekali v gostinski dejavnosti, pri ponujanju živil v trgovinah ter v delovnih okoljih v proizvodnih obratih. Inšpektorji bodo opravljali nadzor pri pridelovalcih v vinskih kleteh in njihovih dodatnih lokacijah, na primer v vinotekah, v gostinskih lokalih, na kmečkih turizmih in na tržnicah.

Dan, ko se mošt spremeni v vino

Pri tem bodo preverjali dosledno in odgovorno spoštovanje pogojev PCT, nošenje mask in ohranjanje razdalje, uporabo razkužil, označbe na vhodu za obvezno izpolnjevanje pogojev PCT, preverjanje pogojev PCT za obiskovalce javnih prostorov ter izpolnjevanje pogojev PCT za zaposlene oziroma pri nosilcih dejavnosti ter uporabnikih storitev.

Ne opiti za volan!

Na Agenciji za varnost prometa pa tudi letos vse, ki bodo pili, pozivajo, da ne sedejo za volan. Ob tem so opozorili na zelo zmotna prepričanja, da obilna hrana lahko ublaži posledice pitja alkohola. "Zaradi hrane pride le do zakasnitve in se alkoholiziranost pokaže pozneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola," so zapisali.

Ob tem so na agenciji opozorili še, da lahko solidarnost do izjemnih prizadevanj zdravstvenih delavcev v teh časih izkazujemo tudi tako, da dosledno spoštujemo prometne predpise in se ne izpostavljajo tveganjem in nevarnostim v prometu.

V teh dneh sicer poteka nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, med katero bodo tudi policisti vse do nedelje poostreno nadzirali psihofizično stanje udeležencev v cestnem prometu.

Naslov infografike: (sl)martinovnaje-2021