November je čas martinovanj. Foto: MMC RTV SLO
November je čas martinovanj. Foto: MMC RTV SLO
false
Letošnji letnik vina bo eden izmed najboljših. Foto: BoBo

"Povsod se nadejamo izredno dobrega letnika in poznavalci pravijo, da se bo zapisal v zgodovino najboljših letnikov," je v pogovoru za Televizijo Slovenija dejala enologinja in vinska svetovalka Katja Kogej. A nekaj je predelava vina, drugo pa izdelava, tretje pa prodaja.

V Evropi ne manjka vrhunskega vina, se pa trendi očitno spreminjajo. "Vinske velesile - Italija, Španija, Francija - kažejo na upad porabe, medtem ko se odpirajo popolnoma novi trgi: Skandinavija, Poljska, Rusija, da ne govorimo o Kitajski in Japonski ... Ampak tu gre za 30-odstotne rasti," je dejala Kogejeva.

1.800 vinogradnikov v Sloveniji stekleniči svoje vino. "Včasih se mi zdi, da je bolje zaupati dobri, uveljavljeni kleti, kot raznim vinogradnikom, ki so to postali čez noč in se že imajo za zvezde," opozarja enologinja. Je pa martinovo tudi čas, ko imajo polne roke dela policisti.

"Martinovo je vsekakor eno izmed težavnih obdobij glede vožnje pod vplivom alkohola v cestnem prometu. Tudi lani smo v treh dneh poostrenega nadzora ugotovili okoli 250 vinjenih voznikov in začasno vzeli 200 vozniških dovoljenj," je dejal vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun in opozoril, da bodo tudi letos poostrili nadzor.

Kogejeva pa je po drugi strani prepričana, da je v zadnjih letih ljudi, ki čezmerno uživajo rujno kapljico, vedno manj. "Menim, da je vedno več tistih, ki pijemo malo in tisto res dobro," je sklenila enologinja.

Več pa si lahko pogledate v prispevku Mojce Dumančič spodaj.