Mladi so plesali v središču Ljubljane. Foto: BoBo
Mladi so plesali v središču Ljubljane. Foto: BoBo

Medtem ko smo v dopoldanskem času prejeli informacijo, da maturantska četvorka v Velenju odpade zaradi slabega vremena, pa je vreme v Ljubljani "zdržalo" za poslovilni ples od srednje šole. Ta bo mladim za vedno ostal v spominu, kot so poudarili organizatorji plesa četvork v Ljubljani.

Sledilo je odštevanje in točno ob 12. uri so srednješolci in srednješolke začeli plesati. "Najprej zares, potem pa žurka," je napovedala voditeljica plesa in nadaljevala: "Naj se ve, da je v Ljubljani veselje!"

Mladi so se po središču Ljubljane najprej zavrteli ob spremljavi Straussove melodije, nato je sledilo zibanje v ritmih skladb z različnih koncev sveta.

Po koncu uradnega dela, ko so dežne kaplje znova začele padati, je oder zavzel didžej, ki je za uvod zavrtel navijaško himno Kdor ne skače, ni Sloven'c, takoj zatem pa so mladi zapeli skladbo Rim Tim Tagi Dim hrvaškega pevca Baby Lasagne, ki je na Evroviziji zasedel odlično drugo mesto.

Maturanti so ples četvork komentirali z naslednjimi besedami. "Mislim, da to predstavlja zelo dober primer povezanosti." "Meni je bilo zelo dobro. Zelo lepo, da smo se zbrali vsi maturantje tukaj, čudovito vzdušje." "Nekakšen zaključek srednje šole in da to skupaj s prijatelji praznujemo."

V Plesni zvezi Slovenije, ki je kot koordinator projekta European Quadrille Dance Festival koordinirala ulično četvorko, ocenjujejo, da je po slovenskih mestih hkrati plesalo 20 do 25 tisoč maturantov, je poročala TV Slovenija.

Plesna zveza Slovenije je sicer imetnik zadnjih treh Guinnessovih rekordov v sinhronem plesanju v letih 2009, 2010 in 2011. Rekord iz leta 2011 s 33.202 udeležencema še vedno velja za največje število simultano plešočih v četvorki.

V Sloveniji maturantsko ulično četvorko množično plešejo že od leta 2002, ko so maturanti prvič hkrati zaplesali v sedmih mestih, od leta 2005 so se priključila druga mesta v tujini.

Maturantje so odplesali četvorko
Maturanti kljub slabemu vremenu zaplesali četvorko