Šalehar predstavlja zbirko svojih kolumn. Foto: MMC RTV SLO
Šalehar predstavlja zbirko svojih kolumn. Foto: MMC RTV SLO
Miha Šalehar
Knjiga je izšla pred nekaj tedni, njena uradna predstavitev pa bo v četrtek. Foto: Mladinska knjiga

Šalehar, radijski voditelj in kolumnist, je pred nekaj tedni izdal zbirko kolumn Duh česa, zato ga je ob tej priložnosti gostil MMC-jev novinar Slavko Jerič. Vedno pronicljivi Šalehar je dejal, da ni verjel, da bo njegova knjiga taka prodajna uspešnica, saj je že po enem mesecu morala v ponatis. "Počaščen sem, da je toliko ljudi pripravljeno v roke vzeti mojo knjigo. Prav ganljivo, hvala," je dejal in v isti sapi zatrdil, da sam svoje knjige sploh nikoli ni prebral.

Knjigo Duh česa lahko z nekaj sreče dobite tudi vi. Na e-naslov mmc-nagrade@rtvslo.si do četrtka, 13. septembra, do 11. ure pošljite e-pošto, v kateri naštejte vsaj dve Šaleharjevi rubriki na Valu 202. V sodelovanju z organizatorjem bomo enemu srečnežu podarili knjigo.


"Kot vedno sem skušal biti skrajno iskren. Vedno razmišljam, zakaj napišem, kar napišem, in kako pride do teme, ki jo obdelujem. Imam pa vedno težave z naslovi, zato vidim, da to namesto mene naredijo uredniki,"
je še dodal.

Knjigo Duh česa je ilustrirala njegova partnerica Neja Engelsberger. "Ilustrirala je na način, da me malo zafrkava in opozarja na moje nedoslednosti. Knjiga je zato tudi terapija zame, tudi jaz sem čisto navaden obsojenec na životarjenje po kanonu srednjega sloja."

Miha Šalehar bo knjigo predstavil tudi v četrtek ob 20.00 v Narodni galeriji. Pogovor bo vodil Andrej Karoli, odlomke pa bo bral Ivan Lotrič. Prenos boste lahko spremljali na naši spletni strani.


Največji izziv: Prazna baterija na računalniku

Na vprašanje gledalca, kaj je njegov največji izziv pri pisanju, je v svojem slogu odgovoril: "Vse življenje sem svobodnjak. Moja motivacija je stirodur za 'cokel', največji izziv pa, da mi bo zmanjkalo baterije na prenosnem računalniku."

Obregnil se je ob anonimne komentarje na spletu in se zavzel za to, da bi se morali vsi, ki želijo na spletu zapisati svoje mnenje, predstavljati z imenom in priimkom. Dodal je, da je včasih bral vse slovenske kolumniste, zdaj pa tega ne dela več sistematično in prebere le tisto, kar mu pride pod roko. "Sem samotni jezdec, rad delam stvari sam. A na Valu 202 smo v zadnjih letih začeli gojiti prakso vzajemne pomoči in kreativnega sodelovanja, zato imam kar veliko kreativne podpore. In to mi je všeč," je še dodal.

Na voditeljevo vprašanje, ali težko reče ne, je dejal, da vedno lažje, včasih pa je s tem res imel težave. "Sposobnost reči ne je pomembna oblika izkazovanja ljubezni do samega sebe, mi je nedavno dejala moja ljubezen," je dodal.

Radio - čudovit starosvetski medij
Šalehar je še povedal, da se izmed vseh medijev najbolje počuti na radiu. "To je čudovit starosvetski medij. Produkcija je hitra, dinamika dobra. Uživam pri ustvarjanju oddaje v živo. Televizijska produkcija me je vedno malo dušila."

Posnetek pogovora si lahko ogledate spodaj.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-nagrade@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.