Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Skupaj s parkeljni in zborom angelčkov je otrokom delil pecivo, sadje in bombone, nato je pot nadaljeval proti Magistratu in Prešernovemu trgu, kjer je obdaroval otroke.

Obiskovalci se lahko do torka ustavijo pri kateri od stojnic Miklavževega sejma na Prešernovem trgu in ob Frančiškanski cerkvi ter kupijo dobrote iz testa, sadje in druga darila.

Aktualno: Miklavževanje

Prihod prvega dobrega moža Miklavža v spremstvu angelčkov in hudičkov so med drugim dočakali v Celju in Novem mestu, pa tudi v Slovenj Gradcu in Zagorju.

Otroke bo v noči na torek po ljudskem izročilu obiskal sv. Miklavž, prvi od decembrskih dobrih mož, ki goduje 6. decembra. Pridnim bo v nastavljenih peharjih ali krožnikih pustil darove, manj pridnim pa šibo.

Sv. Miklavž ali sv. Nikolaj, ki je bil škof v Mali Aziji in je umrl v prvi polovici 4. stoletja, je vse od 11. stoletja postajal zelo priljubljen svetnik tako na območjih, kjer se je razširilo vzhodno krščanstvo, kot na območjih z zahodnim krščanstvom. Po legendah je bil velik čudodelnik in učinkovit zavetnik šolarjev in študentov, mornarjev in brodnikov, ponekod tudi splavarjev, mlinarjev, žagarjev in drvarjev.

Pogovor z Janezom Bogatajem o miklavževanju
Bežimo, parkeljni gredo!