Mirjam Poterbin je gostovala pri Zvezdani. Foto: MMC RTV SLO
Mirjam Poterbin je gostovala pri Zvezdani. Foto: MMC RTV SLO

Mama mladega slovenskega košarkarskega zvezdnika je gostovala v oddaji Zvezdana, kjer je iskreno spregovorila o tem, kakšen je bil Luka kot otrok, o njegovi vzgoji, o žrtvah, ki so bile potrebne, da je mladi nadarjeni košarkar odrasel v zvezdnika lige NBA, in o tem, kako je videti njuno življenje v Dallasu, kjer igra za ekipo Mavericsov.

Kot je Poterbinova, ki se je nekoč ukvarjala s plesom in manekenstvom, nato pa imela svoj kozmetični salon, razložila v pogovoru z Zvezdano, se je s sinom že od rojstva zelo veliko ukvarjala: "Jaz sem imela srečo, da sem imela tudi svoj salon, da sem si lahko stranke naročila samo, dokler je bil Luka v vrtcu ali v šoli, drugače sva pa ves čas preživela skupaj. Kartala, rolala. Res sva počela veliko stvari." Prepričana je namreč, da je to največ, kar lahko otroku daš ‒ svoj čas in ne materialnih dobrin.

Razkrila je tudi, da je bilo za oba zelo težko obdobje, ko se je Luka odpravil v Madrid. Čeprav je menila, da je premlad za to, da gre sam v svet, mu je dovolila, ker si je to res želel. "Če si otrok želi iti ... Problem imamo tam, kjer jih starši porivajo, da grejo. To je problematično. Tam, kjer si pa otrok želi, pa mislim, da je prav, da gre. Definitivno. Ne glede na to, da je bilo potem težko in jaz sem se po štirih letih preselila za njim, ker en dan je Luka samo klical in rekel: "Mami, prosim, pridi." Ne, bilo mu je že enostavno, znal je jezik in vse, ampak potreboval je neko družino, želel si je živeti v svojem domu ..." razlaga Poterbinova.

Lukova mama

Ob tem dodaja, da je številne petke in nedelje preživljala na letalu med Madridom in Ljubljano, saj je sina vsak konec tedna obiskovala, da mu je nudila oporo: "Na začetku je bilo tudi njemu težko, je dostikrat jokal. Res velikokrat, vsakič ko sem odšla. Tudi ko sem hodila domov, so bile stevardese ves čas okoli mene, ker sem jokala čisto celo pot. Grozno je bilo. Iskreno, če nazaj pomislim ... Ne vem, če bi šla še enkrat skozi to," se spominja.

Zdaj skrbi za vse obstranske stvari, povezane s košarko, na primer z njegovo blagovno znamko, kar pa Luke ne zanima preveč, pojasnjuje: "On ne igra za denar, on igra za košarko."

Razkrila je, da ima Luka eno strast ‒ avtomobile ‒- sicer pa denarja ne zapravlja, saj je zelo skromen. Poleg tega pa mu je na srce že od nekdaj polagala: "Za mene je velik športnik tisti, ki je tudi velik človek. Ki ima sočutje do sočloveka, da zna pomagati. To je zame velik človek. Ne tisti, ki je samo v športu dober, ampak tisti, ki je velik človek."

V ZDA je sicer veliko športnikov, ki ves denar, ki ga zaslužijo, v nekaj letih zapravijo. "Bolj je problem vlaganje denarja. Ker jih vsi prosijo, daj, vloži sem denar, daj vloži sem denar. Potem finančniki, ki jih imaš ‒ v Ameriki ti to vse finančniki vodijo. Je treba imeti vse pod kontrolo," pojasnjuje in dodaja, da so ti ljudje "navajeni drugačnega življenja". "Vsi samo zapravljajo, dokler imajo kariero. Namesto da bi si v času kariere zagotovili, ne vem, kar koli, kakšne nepremičnine. Ampak oni šele po karieri začnejo razmišljati: "Joj, zdaj pa nimam nič za stara leta, bi bilo fino, da bi kaj imel od prej." In takrat, ko imajo denar, ne naredijo tega, in to jih potem pelje v začarani krog," razlaga Poterbinova.

Zaradi Luke je veliko Američanov
Zaradi Luke je veliko Američanov "spoznalo" Slovenijo, ugotavljata Zvezdana in Mirjam Poterbin. Foto: Reuters

S sinom veliko pozornosti posvečata tudi dobrodelnosti ‒ tako je že od nekdaj, pravi Poterbinova, zdaj pa s fundacijo pomagata nadarjenim športnikom, ki jim starši ne morejo plačevati vadnin: "Včasih, leta nazaj, so bile vadnine zastonj, ni bilo vadnin. Zdaj pa so. Tako da je naša prvotna naloga pomagati tem otrokom. Vsekakor bomo pa pomagali tudi drugim," napoveduje.

Z Luko sta trenutno doma, kjer se košarkar odlično počuti: "Najraje je doma. Rad igra košarko, to mu je vse, ampak doma je še vedno najraje." Tako sta spet imela priložnost, da sta se najedla domačih jedi, predvsem goveje juhe, ki jo ima Luka najrajši, pravi mama. "Tam jo je težko skuhati, ker je hrana ... Tudi meso. Ni to to, je čisto druga kakovost. Tudi če jo skuhaš, ni enaka, kot je v Sloveniji."

"Mislim, da bo Luka, ko bo končal kariero, naslednji dan v Sloveniji, tako da ne bo ostal tam, gotovo ne. On je navezan na Slovenijo, tako da je to res nekaj lepega, ker je to njegov
kraj, njegova država, in takoj ko ima možnost, gre domov. Tako kot zdaj v karanteni, je bil najbolj srečen, ko je prišel domov. Verjetno bo nekaj časa gotovo še tam, vem pa ne. Odvisno, kako bodo poti vodile," še pravi mama košarkarskega zvezdnika.