V preteklih letih naj bi Japonska še bolj na široko odprla vrata tujcem, da bi preprečila upadajočo rodnost. Foto: EPA
V preteklih letih naj bi Japonska še bolj na široko odprla vrata tujcem, da bi preprečila upadajočo rodnost. Foto: EPA

Na tekmovanju za mis Japonske so za zmagovalko okronali v Ukrajini rojeno manekenko Karolino Shiino. 26-letna manekenka se je v Nagojo preselila, ko je bila stara pet let, tako da na Japonskem živi že več kot 20 let. Je prva naturalizirana državljanka, ki je zmagala na tekmovanju.

"Živim kot Japonka, vendar so vedno obstajale rasne ovire in veliko primerov, ko nisem bila sprejeta," je misica v čustvenem govoru dejala v tekoči japonščini. "Preplavlja me zelo velika hvaležnost, da sem danes res sprejeta kot Japonka," je še poudarila. "Govori ter piše v lepi in vljudni japonščini. Bolj je Japonka kot mi," je za BBC dejala organizatorka tekmovanja Ai Wada in dodala, da so sodniki o svojem izboru popolnoma prepričani.

Bi zmaga dekleta z evropskim videzom lahko dala napačen vtis?

Odločitev je na družbenih omrežjih sprožila razgreto razpravo o tem, kaj pomeni biti Japonka. Več ljudi se je namreč spraševalo, ali je Shiino res obraz Japonske. "Torej, nekdo, ki nima niti kapljice japonske krvi in ​​nima sledu japonskosti, bo predstavljal Japonke?" je zapisal eden izmed uporabnikov družbenega omrežja X. Nekdo drug je pristavil, da bi lahko to, da so dekle z evropskim videzom oklicali za najlepšo Japonko, japonskim prebivalkam dalo napačno sporočilo.

Nekaterim se je zdelo, da je to politična odločitev. "Če bi bila rojena kot Rusinja, ne bi zmagala. Kriterij je očitno določen politično. Kako žalosten dan za Japonsko," je zapisal nekdo.

"Pravico ima zastopati državo, ki ji pripada"

Za druge pa je njena zmaga znak časa, v katerem trenutno živimo. Podobnim mnenjem so nasprotovali in zagovarjali trditev, da ima pravico zastopati državo, ki ji pripada. "Če imaš japonsko državljanstvo, potem si Japonec ali Japonka. Ali ni to vse, kar je treba povedati? Kaj je še treba dokazati?" je delil nekdo drug na družbenem omrežju.

Shiino upa, da bodo ljudje videli mimo njenega videza – na spletni strani lepotnega tekmovanja je zapisala, da je po duhu Japonka, čeprav je videti nejaponsko.

Reakcija na njeno zmago je nekako nadaljevanje viharja, ki ga je sprožila Ariana Miyamoto, hčerka japonske matere in afroameriškega očeta, ki je leta 2015 zastopala Japonsko na tekmovanju za Miss Universe. Že takrat so se namreč sprožila vprašanja, ali je oseba mešane rase upravičena do zmage.